Het Supply Chain Operations Reference Model (SCOR-model) is een referentiekader voor het efficiënt analyseren en meten van supply chains. Het SCOR-model omvat de keten vanaf de leverancier van de leverancier tot en met de klant van de klant. In elke schakel staan dezelfde vijf processen centraal: plan, source, make, deliver en return. BLMC gebruikt delen van het SCOR-model bij de implementatie van supply chain management binnen en tussen organisaties.

Omdat het Amerikaanse SCOR-model voor veel organisaties in Nederland te theoretisch en te omvangrijk is, heeft BLMC haar eigen Supply Chain Optimalisatie Methode BLMC ontwikkeld. Deze methode is theoretisch goed onderbouwd, is integraal en is sterk gericht op het implementeren van supply chain management bij ‘het grotere MKB’. Denk hierbij aan grote organisaties, maar niet aan multinationals zoals Akzo en Shell.

De inhoud van het model

Het SCOR-model is ontwikkeld in de Verenigde Staten en wordt beheerd door het APICS Supply Chain Council. Dit referentiekader stelt gebruikers in staat om de supply chain processen te identificeren, meten en bespreken. Daarvoor worden vijf processen onderscheiden:

  1. Plan: Afstemming van vraag en aanbod om een plan te ontwikkelen dat tegemoet komt aan de eisen met betrekking tot inkoop, productie en distributie.
  2. Source: Inkoop van goederen en diensten die nodig zijn om aan de vraag te voldoen.
  3. Make: Transformatie van grondstoffen en componenten tot eindproducten.
  4. Deliver: Levering van eindproducten inclusief order management, warehouse management en transport management.
  5. Return: Retourneren van eindproducten om welke reden dan ook.

Prestatie indicatoren van dit model

Onderdeel van het SCOR-model is een set van prestatie-indicatoren (KPI’s) om de prestaties van de supply chain te meten. Voorbeelden van deze KPI’s zijn:

  • Perfect order fulfilment
  • Order fulfilment cycle time
  • Total cost to serve
  • Cash-to-cash cycle time
  • Return on working capital

Onze expertise op het gebied van Supply Chain Optimalisatie

De door BLMC getrainde supply chain consultants zijn gecertificeerd om één of meerdere modules bij opdrachtgevers te kunnen toepassen.

De modules van de Supply Chain Optimalisatie Methode BLMC zijn:

Prof. Dr. Jack van der Veen, hoogleraar supply chain managenet Busines Universiteit Nyenrode, en BLMC hebben in 2012 het initiatief genomen tot en het oprichten van het Supply Chain Excellence Leaderschip Platform (SCELP). Op 20 november 2012 was de startconferentie. Het SCELP programma draait nu bijna vijf jaar.
Tijdens bijeenkomsten van het SCELP platform, waar directeuren supply chain, directeuren operations en directeuren logistiek aanwezig zijn, worden supply chain thema’s behandeld en uitgewerkt.

Binnen SCELP staan drie thema’s centraal die met elkaar het fundament van supply chain management vormen. Dit zijn supply chain strategie, supply chain infrastructuur en supply chain gedrag, cultuur en leiderschap. De door BLMC ontwikkelde supply chain optimalisatiemethode is compleet en bestrijkt alle relevante onderdelen van supply chain management. De methode neemt zowel de technische kant als de menselijke kanten mee. Juist in die combinatie onderscheidt BLMC zich van haar concurrenten.


Download rapport de Nationale Supply Chain Monitor

Jaarlijks voert BLMC in samenwerking met Business Universiteit Nyenrode het wetenschappelijke onderzoek ‘de Nationale Supply Chain Monitor’ uit. We monitoren hoe het jonge vakgebied ‘supply chain management’ zich door de jaren heen ontwikkelt bij bedrijven.

Download rapport »