BLMC: Jouw partner in projectmanagement

Je wilt een nieuw Warehouse Management Systeem selecteren, de LEAN-methodiek implementeren of je supply chain optimaliseren. Of misschien ga je uitbreiden en zoek je iemand die de inrichting en ingebruikname van het nieuwe distributiecentrum kan begeleiden. Of je wilt verduurzamen maar beschikt zelf niet over voldoende kennis van duurzame logistieke oplossingen. Stuk voor stuk klussen waar een externe projectmanager uitkomst kan bieden. Nu kun je lukraak een vacature voor een projectmanager plaatsen of een van de vele bureaus inschakelen. Maar wij vertellen je graag waarom BLMC de betere keuze is.

Neem contact met ons op

5 redenen om een projectmanager in te schakelen

Allereerst: Waarom zou je überhaupt een externe projectmanager inhuren? Je hebt kundige mensen in huis. Kunnen die het project niet trekken? Vaak niet. Regelmatig vragen wij onze klanten waarom ze een projectmanager van BLMC inschakelen. Zij hebben daar uiteenlopende redenen voor. We noemen er een paar.

  1. We hebben behoefte aan een projectmanager met specifieke expertise die we intern niet beschikbaar hebben, omdat het project heel specialistisch is of nieuwe technologieën vereist.
  2. We zoeken iemand die onafhankelijk is, zodat interne belangen, erfenissen uit het verleden of persoonlijke kwesties geen rol spelen.
  3. We hebben iemand nodig die kan helpen veranderingen binnen de organisatie te bewerkstelligen. We zoeken dus iemand met een frisse blik, nieuwe ideeën en met ervaring in verandermanagement.
  4. We hebben niet de juiste mensen om het project op te pakken, er lopen al meerdere projecten en we willen niet nog meer druk op onze medewerkers leggen.
  5. Ons project is dermate complex dat we het niet aandurven om dit door iemand te laten doen die er geen ervaring mee heeft. We huren liever een ervaren projectmanager in die weet wat de risico’s en valkuilen zijn.

Wat de reden ook mag zijn, met een projectmanager van BLMC haal je iemand in huis die ervaren en onafhankelijk is, uitermate gedreven en expert in zijn of haar vakgebied. En dat niet alleen: onze projectmanagers werken volgens de BLMC-filosofie, een werkwijze die zich de afgelopen jaren ruimschoots bewezen heeft.

Onze werkwijze: kritisch en ambitieus

Eerlijk is eerlijk: wij zijn kritisch. Als een project niet bij ons past, bedanken we voor de eer. Wij geloven namelijk in onze filosofie en werkwijze.

Kijken naar lange termijn doelen

Wij richten ons niet alleen op de vraag die bij ons neergelegd wordt, maar kijken naar de organisatie als geheel. Wat wil je op lange termijn bereiken? Welke ambities heb je? Wat is de strategie? Is dit wel de juiste stap? En hoe is de bedrijfscultuur? Deze werkwijze zorgt ervoor dat de oplossingen en systemen die wij voorstellen naadloos aansluiten bij de behoeften, de strategie en de specifieke processen van je bedrijf. Zijn we dan klaar? Nee.

Medewerkers betrekken

Wij kicken namelijk niet op kortetermijnsuccessen, maar op een blijvend resultaat. Wanneer een nieuw systeem of een nieuwe werkwijze niet ‘landt’ in de organisatie heb je een hoop tijd, geld en energie verspild. Daarom maakt changemanagement een onlosmakelijk onderdeel uit van onze werkwijze. Elke verandering binnen een organisatie zorgt voor spanning, weerstand en onzekerheid. Staan mensen dan open voor een nieuwe tool of manier van werken? In de meeste gevallen niet, is onze ervaring.

Vandaar dat wij vanaf dag 1 werknemers betrekken bij het project. Welke ideeën leven er bij hen, waarom doen ze hun werk zoals ze het doen? Welke mensen hebben – formeel of informeel – veel invloed binnen de organisatie? Hoe kijken zij aan tegen de veranderingen? In welke mate hebben zij er belang bij en hoe ver reikt hun invloed?

Als je het voor elkaar krijgt dat de belangrijkste stakeholders de veranderingen gaan omarmen en hun routines aanpassen, zal dit het hele veranderproces een boost geven en het ook voor anderen eenvoudiger maken om hun werkwijze aan te passen en de verandering te omarmen.

Onze aanpak heeft ertoe geleid dat we op nummer 8 staan van de Top 20 Beste Interim Management dienstverleners in Nederland (volgens onderzoek van MT/Sprout en de Erasmus Universiteit). BLMC is zelfs het enige bureau in de Top 20 dat gespecialiseerd is in Supply Chain en Operations Management.

De BLMC-Community

Je snapt dat we ook kritisch zijn op de personen die wij inzetten voor het begeleiden en uitvoeren van een project bij onze opdrachtgevers. De projectmanagers die wij plaatsen, maken deel uit van de BLMC-Community. Deze community is een groep van circa 70 interim professionals die voorrang krijgen bij onze opdrachten. In de community zitten specialisten op het gebied van supply chain, operations, productie, planning, logistiek, inkoop, transformatiemanagement en operationele systemen.

Ons doel is dat onze projectmanagers voorloper blijven in hun vakgebied en dat we gezamenlijk opdrachten tot een succes afronden. Dat doen we door minstens één keer per maand bij elkaar te komen om getraind te worden, te reflecteren, te sparren en kennis te delen. Deze maandelijkse trainingen worden verzorgd door Prof. Dr. Rob Blomme van Business Universiteit Nyenrode en Sjaak Lekkerkerker van BLMC.

De leden van onze community zijn stuk voor stuk zelfstandig ondernemer, die tegelijkertijd onderdeel uitmaken van een sterk en effectief samenwerkingsverband, waar ze altijd gebruik van kunnen maken en zich mee kunnen blijven ontwikkelen.

Een streng selectieproces: wij gaan alleen voor de beste managers

Voordat een projectmanager tot de groep wordt toegelaten moet hij of zij voldoen aan een aantal strenge eisen. Daarin kijken we niet alleen naar het aantal jaren ervaring en de kennis, maar juist en vooral ook naar de persoonlijkheid en datgene wat iemand drijft.

Competenties worden in het selectieproces nog te vaak overgewaardeerd. Een projectmanager onderscheidt zich niet op basis van zijn of haar kennis en ervaring. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat leeftijd, aantal opleidingsjaren en werkervaring slechte voorspellers zijn voor het al dan niet succesvol afronden van een opdracht. Persoonlijkheid en datgene wat iemand drijft zijn wel valide voorspellers.

Begeleiding tijdens het project

Wanneer we de juiste projectmanager geselecteerd en geplaatst hebben, zit onze taak er zeker nog niet op. Het eigenlijke project begint dan pas en ook dat zien wij als onze verantwoordelijkheid. Daarom begeleidt Sjaak Lekkerkerker, Directeur Project- en Interim Management, elke projectmanager bij de uitvoering van het project. Sjaak is jarenlang actief geweest als interim- en projectmanager en weet daardoor perfecte begeleiding te bieden.

Kortom: met een BLMC-projectmanager haal je iemand in huis die jarenlange ervaring heeft, opgedaan in verschillende branches, die getraind is in verandermanagement, en die bovendien een heel netwerk van experts achter zich heeft staan waar je dagelijks een beroep op kunt doen.

Is BLMC ook jouw partner voor projectmanagement?

Ben je benieuwd hoe we jullie project gaan aanvliegen? Wil je meer weten over onze werkwijze? Vraag je je af of BLMC-projectmanagement ook past bij jouw bedrijf? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op