Het SCOR-model om supply chains te analyseren

Het Supply Chain Operations Reference Model (SCOR-model) is een referentiekader voor het efficiënt analyseren en meten van supply chains. Het SCOR-model omvat de keten vanaf de leverancier van de leverancier tot en met de klant van de klant. In elke schakel staan dezelfde vijf processen centraal: plan, source, make, deliver en return. BLMC gebruikt delen van het SCOR-model bij de implementatie van supply chain management binnen en tussen organisaties.

De inhoud van het SCOR-model

Het SCOR-model is ontwikkeld in de Verenigde Staten en wordt beheerd door het APICS Supply Chain Council. Dit referentiekader stelt gebruikers in staat om de supply chain processen te identificeren, meten en bespreken. Daarvoor worden vijf processen onderscheiden:

  1. Plan: Afstemming van vraag en aanbod om een plan te ontwikkelen dat tegemoet komt aan de eisen met betrekking tot inkoop, productie en distributie.
  2. Source: Inkoop van goederen en diensten die nodig zijn om aan de vraag te voldoen.
  3. Make: Transformatie van grondstoffen en componenten tot eindproducten.
  4. Deliver: Levering van eindproducten inclusief order management, warehouse management en transport management.
  5. Return: Retourneren van eindproducten om welke reden dan ook.

Prestatie indicatoren van het SCOR-model

Onderdeel van het SCOR-model is een set van prestatie-indicatoren (KPI’s) om de prestaties van de supply chain te meten. Voorbeelden van deze KPI’s zijn:

  • Perfect order fulfilment
  • Order fulfilment cycle time
  • Total cost to serve
  • Cash-to-cash cycle time
  • Return on working capital

Onze expertise op het gebied van Supply Chain Optimalisatie

Omdat het Amerikaanse SCOR-model voor veel organisaties in Nederland te theoretisch en te omvangrijk is, heeft BLMC haar eigen methode ontwikkeld om supply chain te optimaliseren. Deze methode is theoretisch goed onderbouwd, is integraal en is sterk gericht op het implementeren van supply chain management bij ‘het grotere MKB’. Denk hierbij aan grote organisaties, maar niet aan multinationals zoals Akzo en Shell.

De modules van de Supply Chain Optimalisatie Methode BLMC zijn:

De door ons ontwikkelde supply chain optimalisatie methode bestrijkt alle relevante onderdelen van supply chain management. De methode neemt zowel de technische kant als de menselijke kanten mee. Juist in die combinatie onderscheiden van ons.