Dit houdt supply chain managers bezig

In het Supply Chain Theater presenteerden BLMC Supply Chain Optimization, Solventure S&OP Tooling en Analytics en Supply Chain Media samen begin deze maand een sterk inhoudelijk programma over supply chain management. Hierbij een terugblik vanuit BLMC op drie boeiende dagen ICT&Logistiek.

Vooral seminars over het kiezen van de juiste supply chain strategie als nieuwe business strategie en het inrichten van goede supply chain processen trokken de aandacht van de aanwezige supply chain managers en overige genodigden. Ook de sessies over de basics van supply chain management werden druk bezocht door geïnteresseerde en met name startende professionals in de supply chain.

Andere onderwerpen waar men in het Supply Chain Theater graag meer over te weten wilde komen:

  • Het rendement van supply chain management, m.a.w. ‘Wat levert het mij op?’
  • Change management, hoe pak je een verbetertraject aan en hoe krijg je mensen mee?
  • Sustainability in de supply chain
  • Integrated Business Planning: geld verdienen met S&OP

Behalve aan de volle zaal was de interesse in de diverse supply chain onderwerpen af te lezen aan de cijfers die men de presentaties na afloop gaf. Die varieerden per seminar gemiddelde van een ruim voldoende 7 tot een mooie 8,5. Door de bank genomen scoorden alle seminars in het Supply Chain Theater samen een 7,9.

Speedconsults
De behoefte aan het uitwisselen van ervaringen en kennis was ook terug te zien in de stand van BLMC. Er werd veel gebruik gemaakt van de mogelijkheid om de sprekers na afloop vragen te stellen of ter plaatse een speedconsult in te plannen om daarin dieper op de situatie van de vragensteller in te gaan en advies te verkrijgen.

Zo herinnert Account Executive Sjaak Lekkerkerker zich een interessant gesprek met een persoon uit de Agri industrie. De vraag was: ‘Hoe kunnen we het demand forecasting proces goed inrichten, in relatie tot de specifieke productgroep; een levend en zeer bederfelijk product, met de benodigde conditionering daarvan’. De uitdaging zat hierbij natuurlijk vooral in de heel snelle doorlooptijden. Doordat Sjaak voor BLMC eerder te maken heeft gehad met een dergelijke case in een soortgelijk bedrijf kon hij zich de omstandigheden precies indenken en konden beide gesprekspartners snel op niveau verder praten over de aanpak en oplossingsrichting in deze kwestie.

Change management
Daarnaast kreeg Sjaak als ervaren change manager en presentator van het seminar Change the Supply Chain zelf natuurlijk de meeste vragen over dit onderwerp. “Stel, een organisatie wil een flinke verandering doorvoeren in de uniformen die medewerkers dragen, de hele look en feel moet aangepast worden. De praktische kant van zo’n omslag is een hele operatie, maar inhoudelijk nog wel relatief eenvoudig. Ontwerp doorpassen, inventariseren, bestellen van de juiste aantallen en vervolgens uitleveren. Maar hoe pak je dat verder aan richting medewerkers? Hoe ziet de communicatie er uit en hoe krijg je betrokkenheid bij het proces? Wat iemand de hele dag draagt en vooral hoe dat tot stand is gekomen en of diegene zich daar prettig bij voelt heeft een grote impact op zijn motivatie en daarmee op de hele uitstraling van het bedrijf.’ Sjaak kan als geen ander de verschillende factoren die bij een grootschalige verandering spelen in kaart brengen en het change proces managen. ‘Het is goed om te merken dat bedrijven zich zelf ook bewust zijn van hun rol en positieve kansen op dat gebied.’

Processen
Een ander onderwerp dat veelvuldig aan bod kwam en waar bezoekers kennis over kwamen opdoen is ‘processen’. Of liever: hoe richt je je processen in om daarmee effectief en efficiënt bij te dragen aan het bereiken van de bedrijfsdoelstellingen.

Sjaak: ‘Ook tijdens het speedconsult met iemand die zich aan het oriënteren is op een nieuw orderverzamelsysteem kwam dat ter sprake. Deze partij merkte in de onderzoeksfase dat eigenlijk alle leveranciers van systemen beweren goed of zelfs de beste te zijn. Ze vonden het lastig om te bepalen welk systeem en welke partner nou echt het best bij hen past en kwamen advies inwinnen over waar je op moet letten en hoe je die keuze maakt. Uiteraard kon ik hem daar meer over vertellen. Gaandeweg het gesprek kwamen we daarbij samen ook tot de conclusie dat het beter is als zij voorafgaand aan de implementatie van een nieuw systeem hun processen nog eens goed doorlichten en aanscherpen.

Structuur
Senior Supply Chain Consultant Gijs Dolmans bevestigt dit beeld nog eens. ‘Ik ontmoette deze drie dagen veelvuldig bezoekers die rondliepen met vragen over het bepalen van de juiste strategie per product markt combinatie en het verbeteren van processen. Mooi om te zien dat het in veel bedrijven best al goed gaat en dat managers in de supply chain de drive hebben om zaken nog anders, beter, slimmer te organiseren voor hun bedrijf.’ Hij geeft aan: ‘Mensen zijn nog meer dan voorheen op zoek naar structuur en ze lijken zich heel goed te beseffen dat regeren vooruitzien is. Door de juiste keuzes in de supply chain te maken speel je beter in op de vragen uit de complexe markt. Dat je daarbij een kostenreductie kunt realiseren is fijn, maar veel belangrijker nog is dat je daarmee je concurrentiepositie verstevigt en ook op de langere termijn succesvol blijft’

Contact
Wilt u bespreken hoe u optimaal profiteert van supply chain management in uw eigen organisatie? Oplossen van knelpunten, efficienter en effectiever werken, lagere kosten, tevreden klanten, meer verkopen en een verbeterd bedrijfsresultaat?

De Senior Supply Chain Consultants van BLMC Supply Chain Optimization geven u graag meer inzicht en kunnen u helpen bij de implementatie. Bel 085 047 94 28.

Gerelateerde nieuwsberichten