De vakantie is een tijd om na te denken … ook voor medewerkers

Aan het strand, in het bos of op een roadtrip; het maakt niet uit wat voor vakantie het is. Een tijdje weg van de werkplek is voor veel mensen een moment om na te denken over hun carrière. Dat biedt verschillende kansen, zowel voor werkgevers als voor medewerkers. Met deze tips leid ik u graag de zomer in.

Tip 1: Dit is de tijd om mensen te zoeken

In de zomer zien we bij BLMC het aantal open sollicitaties stijgen met 20%. Tijdens de vakantie, even weg van collega’s en de dagelijkse werkdruk, gaan mensen nadenken. In sommige gevallen leidt dat tot de beslissing om een carrièrestap te maken.

Heeft u een interessante vacature? Of wilt u de supply chain functie anders gaan invullen? Dan is dit de tijd om daar werk van te maken. Een vacature die u nu opstart, staat bovenaan wanneer mensen terug komen van vakantie en mogelijk een nieuwe baan zoeken. Zeker in het segment van de supply chain professionals zijn goede mensen schaars en kan een slimme timing ervoor zorgen dat u de kandidaat vindt die u wilt hebben. Zo doen wij dat.

Tip 2: Vertrekt er iemand? Gebruik dat om de functie aan te scherpen

Misschien besluit juist een van uw eigen medewerkers dat het tijd is voor iets anders. Uiteraard gaat u dan op zoek naar een nieuwe kandidaat. U kunt dit moment benutten om na te denken over de invulling van de functie. Wilt u deze misschien aanpassen? Zijn er andere skills nodig in deze fase? Wordt IT belangrijker, of wilt u meer samenwerking binnen de supply chain? Heeft u daar iemand met andere competenties voor nodig? Neem niet zomaar het eerdere functieprofiel over maar zoek iemand die nu bij deze functie en deze fase past. Voor zwaardere functies loont het de moeite om daarbij een business case van uw bedrijf in te zetten.

Tip 3: Tijdelijke veranderkracht

Wanneer iemand vertrekt, kunt u de switch ook gebruiken om een grotere verandering door te voeren. Dan kan het verstandig zijn hiervoor kortdurend een interim manager in te schakelen, terwijl u in de tussentijd een vaste kracht zoekt. U leest hier hoe u dat kunt aanpakken.

Tip 4: Werf met een neutrale blik

Iedereen die wel eens een wervingsprocedure heeft aangepakt, weet hoe moeilijk het kan zijn om een keuze te maken. Hoe zorgt u ervoor dat uw persoonlijke voorkeur de selectie niet kleurt? En hoe weet u of wat de kandidaat vertelt ook echt waar is? Daarvoor zijn verschillende technieken. Ga in ieder geval niet af op de eerste indruk. Wat wel werkt? Dat leest u hier.

Tip 5: Zorg voor kandidaten die blijven

Om wat voor functie het ook gaat, in alle gevallen is de match tussen de persoonlijkheid van de kandidaat en de cultuur van het bedrijf de belangrijkste garantie voor een constructieve langdurige werkrelatie. Dat stelt hoge eisen aan de wervingsprocedure, maar het is het waard. De kosten van een medewerker die bij nader inzien niet voldoet, kunnen oplopen tot anderhalve ton of meer.

Lees hier hoe u zorgt voor een goede match tussen persoonlijkheid en bedrijfscultuur.

 

Wat er zich deze zomer ook aandient, we bieden graag een klankbord voor uw vragen en helpen u graag verder. Kom gerust eens praten.