De praktijk: werving International Supply Chain Manager

Het productiebedrijf dat ons benaderde, had een flinke transitie in de supply chain doorgemaakt, onder leiding van een interim manager. Het was nu tijd om een vaste International Supply Chain Manager aan te nemen. BLMC werd als specialist in executive supply chain functies gevraagd om de werving en selectie te doen. De Operationeel Directeur van het bedrijf trad op als opdrachtgever.

  • Onderwerp: recruitment en selectie van een International Supply Chain Manager
  • Bedrijf: productiebedrijf
  • Branche: industrie
  • Jaar: 2018/2019

De vraag

In de afgelopen jaren waren er bij dit multinationale productiebedrijf flinke stappen gemaakt. Een interim manager begeleidde dat proces. De strategie was aangescherpt, de organisatie had een flinke verbeterslag in de operatie gemaakt en de kwaliteit van de input was daardoor aanzienlijk verbeterd.

De directie vond de tijd rijp om een vaste International Supply Chain Manager aan te nemen. Maar niet zo maar een. In de dynamische markt waar het bedrijf zich begeeft, is geen tijd om achterover te leunen.

De opdrachtgever vroeg om een persoon die de organisatie op dagbasis goed zou kunnen aansturen maar die óók de ontwikkelingen verder zou doorzetten, op de fundamenten die al gelegd waren.

Waarom BLMC?

De opdrachtgever wendde zich tot BLMC vanwege de specialisatie in supply chain management. Het ging immers om een zeer verantwoordelijke en specialistische functie waarbij de recruitmentpartner écht kennis van het vakgebied moest hebben.

BLMC’s directeur recruitment Paul Busé (die zelf een gedegen achtergrond in supply chain heeft) begeleidde dit traject. Hij vertaalde de wensen van de klant in een functieprofiel en voerde de werving en de selectie uit.

De Operationeel Directeur werd bij het hele traject betrokken, vertelt Paul: ‘Samen werkten we van een longlist naar een shortlist toe. De opdrachtgever was ook betrokken bij de interviews. We evalueerden samen en er waren steeds cross-checks om zeker te stellen dat we de juiste keuzes maakten. Naast de technische kwalificaties heb ik ook veel aandacht besteed aan een goede cultuurmatch, dat is altijd een belangrijke factor voor het welslagen van een plaatsing, zeker bij dit soort verantwoordelijke functies.’

Case study als selectie-instrument

Een van de onderdelen van het traject was het maken van een casestudy door de kandidaten. De opdrachtgever vond dit een goed instrument dat hij bij andere bureaus nog niet had gezien.

Paul vertelt waarom BLMC dit wel doet: ‘Zeker bij hogere functies werkt het heel goed. We maken een maatwerk case die aansluit bij de uitdagingen van de klant. Aan de uitwerking daarvan zie je snel of iemand echt in de praktijk kan waarmaken wat er in een specifieke functie gevraagd wordt.’ (lees hier meer over de aanpak bij zo’n case study).

Resultaat

De shortlist bevatte verschillende geschikte kandidaten. Dat maakte het lastig om een keuze te maken. De uitwerking van de business case gaf daarbij een goed extra instrument voor de beoordeling.

De gekozen kandidaat functioneert inmiddels prima in het bedrijf. De opdrachtgever is tevreden en is blij dat vanuit de organisatie al snel positieve signalen klonken: collega’s vinden de nieuwe International Supply Chain Manager een plezierige persoon met veel inhoudelijke kennis, die snapt waar het om gaat en die goed in het bedrijf past.

NB: de opdrachtgever wilde wegens concurrentieoverwegingen liefst niet met naam genoemd worden