CSRD-rapportage gedoe? Dit levert het op!

De CSRD-rapportage verplicht de komende jaren steeds meer bedrijven om grondig te rapporteren over hun duurzaamheidsinspanningen. Dat is een boel werk. Als je dat goed aanpakt, levert het gelukkig meer op dan het kost. Want bedrijven die transparant zijn over duurzaamheid, zijn populairder bij klanten, investeerders en personeel.

Klanten die ons benaderen om hen te helpen met hun CSRD-rapportage, doen dat meestal met een wat zorgelijke blik. Het moet nu eenmaal, de wet verplicht het. En ik geef toe, het is een flinke opgave om zo’n CSRD-rapportage op te zetten. De meer dan 1.000 datapunten schudt niet iedereen direct uit zijn mouw en het vergt heel wat onderzoek in je keten. Toch zijn er genoeg redenen om er blij van te worden. Daarom heb ik het graag eens over de voordelen van het rapporteren over de environmental, social en governance aspecten (ESG) die de CSRD verplicht stelt.

Wat je eerst moet weten: duurzame bedrijven doen het beter

Veel onderzoeksbureaus zijn de afgelopen jaren in het onderwerp gedoken. Levert duurzaamheid geld op, of kost het bedrijven juist geld? Daar kunnen we kort over zijn: het levert geld op. Een rapport van McKinsey uit 2019 legde 2.000 studies over dit onderwerp naast elkaar. 63% toont een keihard positief financieel effect aan van duurzame bedrijfsvoering. Dat heeft drie hoofdredenen: bedrijven die duurzaam opereren trekken nieuwe klanten aan, verspillen minder, en voorkomen boetes of kosten zoals CO2-emissierechten. Een onderzoek van IBM uit 2024 laat zien dat bedrijven die duurzaamheid structureel onderdeel maken van hun bedrijfsvoering, 16% hogere omzetgroei halen en 52% hogere winsten noteren.

Bedrijven die structureel aandacht besteden aan duurzaamheid, noteren 52% hogere winsten – IBM-rapport, 2024

‘Maar wat heb ik eraan om daar zo’n dik rapport over te maken?’ vragen bedrijven me dan. Nou, omdat consumenten, klanten, leveranciers, kapitaalverstrekkers en overheden weten dat duurzame bedrijven het beter doen, is het lonend om hier transparant over te zijn. Bovendien geeft het richting aan je eigen strategie.

1 Risico’s worden inzichtelijk door CSRD-rapportage

Door je keten in kaart te brengen en alle informatie over zaken zoals energieverbruik, grondstoffen, arbeidsomstandigheden, productiemethoden en de aansturing van de organisatie op een rij te zetten, ontdek je waar risico’s zitten. Dat geeft de mogelijkheid om deze risico’s tijdig te mitigeren en onverwachte misstanden of schandalen te voorkomen.

2 Transparantie over duurzaamheid geeft vertrouwen

Klanten, zowel b2b als consumenten, houden van duurzame bedrijven. In de afgelopen jaren hebben daarom te veel bedrijven aan greenwashing gedaan. Ze stellen duurzaam te zijn, maar dat is slechts schijn. Dat wordt steeds vaker doorzien, en via sociale media verspreidt zulk nieuws zich snel. Dus als een bedrijf een duurzaamheidsclaim doet, worden ze niet meer op hun blauwe ogen geloofd. Een goede rapportage doet wonderen. Tip: maak van het uitgebreide CSRD-rapport een korte en duidelijke publieksversie.

3 Werknemers houden van duurzame bedrijven

De arbeidsmarkt is krap en het tekort aan arbeidskrachten wordt alleen maar nijpender. Dat geldt op alle niveaus, van productiemedewerkers tot CEO’s. Dan is het goed om te weten dat 68% van de Nederlandse werkenden liever kiest voor een duurzaam bedrijf, wanneer andere factoren hetzelfde zijn. Een deel daarvan is zelfs bereid hier tot 20% van hun salaris voor in te leveren. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en onderzoeksinstituut AIAS-HSI uit 2024 onder 5.000 werkende mensen.

Net als klanten, zijn ook werkenden niet te foppen met loze statements. Ze willen weten of je écht duurzaam werkt. Een duurzaamheidsrapportage is daarvoor onmisbaar.

4 Kapitaal wordt goedkoper en beter beschikbaar door CSRD-rapportage

Banken en investeerders hebben allang door dat duurzame bedrijven het op lange termijn beter doen dan niet-duurzame bedrijven. Daarom zijn zowel leningen als aandelenkapitaal makkelijker te krijgen, en goedkoper, voor bedrijven met een duurzame bedrijfsvoering. Een rapport door Oxford University uit 2015 toonde deze link al aan. Inmiddels bestaan er zelfs sustainability linked loans, ofwel green loans; leningen met een lagere rente als het bedrijf bepaalde duurzaamheidsdoelstellingen behaalt.

Die ESG-prestaties moeten natuurlijk wel aangetoond worden. Voilà, nog een reden om blij je zijn met je duurzaamheidsverslaggeving.

5 Het geeft richting aan duurzaamheidsverbetering

Dit zijn voordelen die je alleen al behaalt door het opzetten van de CSRD-rapportage. De grootste voordelen komen daarna. Door het onderzoek dat je doet voor de CSRD, zie je precies waar in de keten er nog verbetering mogelijk is. Dat geeft richting aan je strategie. Zoals eerder aangetoond: investeren in duurzaamheid levert geld op. Enerzijds doordat risico’s en kosten dalen, anderzijds doordat opbrengsten toenemen. Met de structuur van de CSRD, heb je een mooi framework te pakken om systematisch na te gaan waar voor jouw bedrijf de grootste winst te behalen is.

Begin vandaag met de duurzaamheidsrapportage

De CSRD-verslaggeving is nu nog niet voor iedereen verplicht. Toch heeft het in kaart brengen van je duurzaamheidsprestaties zo veel voordelen, dat ik bedrijven altijd aanraad om nu al te beginnen. Het geeft je de nodige voorbereiding voor het moment dat je wél aan de beurt bent, je creëert vertrouwen bij klanten (wat kan leiden tot hogere verkopen) en kapitaalverstrekkers (wat de kosten van je kapitaal kan verlagen) en je wordt aantrekkelijker voor werknemers. Waar wacht je nog op?

Meer weten?

Het opzetten van een CSRD-rapport moet wettelijk volgens een bepaald stramien. Zo’n rapport bevat zowel kwantitatieve als kwalitatieve data, over je eigen bedrijfsvoering en je keten. BLMC heeft ervaring met het in kaart brengen van de keten en het structureren van de data.  

Neem contact met ons op

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Of je duurzaamheid nu hoog of laag in het vaandel hebt staan, je krijgt binnenkort te maken met de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Hoe krijg jij ermee te maken? En wanneer?