Bespaar tijd en geld door geen interim-bureau in te schakelen

Wilt u tijd en geld besparen? Besef dan goed wanneer een interim-managementbureau iets kan toevoegen en wanneer u beter zelf een interim-manager kunt werven.

Soms krijg ik een opdrachtaanvraag van een klant en adviseer ik ze zelf op zoek te gaan.  Natuurlijk helpen we onze klanten graag en van harte. Ook hierbij wil en zal ik graag helpen met advies, maar niet met de uitvoering.

In de volgende gevallen adviseer ik klanten om zelf op zoek te gaan naar een interim-manager:

  • U zoekt iemand om tijdelijk een positie in te vullen, ‘op de winkel te passen’.
  • U zoekt tijdelijk specialistische expertise zoals een planner of een technicus, bijvoorbeeld vanwege een piek in de business of in verband met een project met beperkte impact.

Wanneer een bureau overbodig is

In deze gevallen is de impact op de organisatie beperkt en de selectie vrij eenvoudig. U kunt een dergelijke functie wel uitzetten bij verschillende bureaus, maar hun toegevoegde waarde is in dit geval klein. Eigenlijk functioneren ze dan als een freelancersmakelaar, maar daarvoor kunt u net zo goed LinkedIn of een van de gratis freelancersplatforms gebruiken. Bij een bureau betaalt u een marge op elk uur, terwijl u hen alleen maar nodig hebt voor het vinden van de juiste man of vrouw. Bespaar uzelf de moeite, zet die functie gewoon online; ook nog grote kans dat iemand uit uw eigen netwerk heel geschikt blijkt te zijn.

Een tip wil ik wel meegeven: let bij de selectie niet alleen op de vakinhoudelijke kwaliteiten maar ook op de match met de bedrijfscultuur. Ook al is iemand er kort, hij of zij is toch in die tijd onderdeel van het bedrijf. Wanneer u gebruik maakt van een expert bij een project, dan is het ook verstandig erop te letten of deze persoon in staat is in zo’n tijdelijke positie snel tot het gewenst projectresultaat te komen.

Mocht u er zelf toch niet in slagen iemand te vinden, schakel dan eerder een recruiter in dan een interim-bureau. Dat kan een boel geld schelen.

Echte verandering? Gebruik dan een bureau!

Als u daarentegen een situatie heeft die u structureel en substantieel wilt verbeteren of veranderen, dan voegt een bureau veel waarde toe.

U zoekt dan iemand die de organisatie echt verder helpt en die mensen meeneemt in de veranderingen. Daarvoor is een bijzondere persoonlijkheid nodig en is ook begeleiding tijdens het project belangrijk. In veel gevallen hangt er veel van zulke trajecten af en grijpen ze diep in op de organisatie. Het inschakelen van een bureau is dan zeker aan te raden.

  • Ten eerste heeft zo’n bureau een bewezen methodiek waarin het psychologisch profiel van de interim-manager een belangrijke rol speelt. Wij doen altijd een grondige intake, om ook de ‘vraag achter de vraag’ te achterhalen en de cultuur van het bedrijf aan te voelen. Dan kunnen wij een interim-manager selecteren die het juiste karakter en profiel heeft om de gewenste verandering duurzaam te realiseren.
  • Ten tweede biedt een goed bureau een strakke begeleiding van het traject en coaching op de inhoud. In ons geval ben ik bij alle projecten betrokken en heb ik geregeld tussentijds overleg met zowel de interim-manager als de opdrachtgever.
  • Ten derde is er binnen zo’n bureau veel extra expertise aanwezig, omdat er meerdere specialistische interim-managers aan verbonden zijn. Zij kunnen snel bijgezet worden, of dienen als expertisebron op de achtergrond. Zeker bij langere, complexe opdrachten is dit heel belangrijk.

Als het succes, of zelfs het voortbestaan van uw bedrijf afhangt van het verander- of verbetertraject, dan is een bureau het geld meer dan waard. Zij kennen ‘hun’ interim-managers door en door, vinden de juiste man of vrouw voor uw specifieke vraagstuk, kunnen desgewenst een multidisciplinair team bieden, en zijn gedurende het hele traject nauw betrokken, zowel op inhoud als proces.

Maak de juiste keuze

Dus ga na welke situatie op uw bedrijf van toepassing is:

  • Maak het uzelf makkelijk wanneer u puur een vervanger of tijdelijk een expert zoekt: gebruik LinkedIn of een ander platform en zet uw eigen netwerk in om snel iemand te vinden. Bel mij niet.
  • Laat uzelf bijstaan door een interim-bureau als u in het bedrijf echt iets wilt verbeteren of veranderen. Dat is de investering dubbel en dwars waard. Ons bureau is gespecialiseerd in operations en supply chain management, in de meest brede zin van het woord. Wilt u op dat gebied aan de slag, bel me dan. Ik ga graag met u in gesprek, over de uitdagingen, de oplossingen en hoe wij uw bedrijf verder kunnen helpen.

En weet u niet zeker met welke van de twee situaties u te maken heeft? Of vermoed u dat er dingen beter kunnen in uw organisatie en zou u daar graag eens over sparren? Bel me gerust, ik denk graag met u mee.

Gerelateerde nieuwsberichten

Als ik een interim manager selecteer voor een opdracht, zoek ik heel gericht iemand die bij de gegeven problematiek past. Maar hoe kom je erachter wat de 'vraag achter de vraag' is? En wat is dan de meest geschikte interimmer?