WMS selectie en implementatie

Het kiezen van een WMS systeem kan een hele uitdaging zijn. Een warehouse management systeem (WMS) is namelijk de ruggengraat van je voorraadbeheer en supply chain processen. De eerste generatie WMS-software raakt nu verouderd en is aan vervanging toe. Andere bedrijven zetten de eerste stap naar een geavanceerd WMS, of hebben een nieuw systeem nodig vanwege groei of nieuwe intralogistieke systemen. Waar moet je bij een WMS-selectie op letten? En hoe zorg je dat zo’n nieuw systeem effectief gebruikt wordt?

3 fasen waarbij een WMS projectmanager steun biedt

  1. De selectie van een passend pakket.
  2. De keuze voor de juiste implementatiepartner.
  3. Het succesvol implementeren van het WMS-systeem.

Het belang van een goede WMS selectie

Het juiste WMS systeem kiezen zorgt dat je altijd actueel inzicht hebt in de voorraad en bestuur je de in- en uitgaande stromen in de hele supply chain, van inkoop tot en met verkoop in winkels. Dit maakt een goede planning van voorraad en productie mogelijk en vergemakkelijkt de supply chain planning. De toegevoegde waarde van een goed WMS is groot, maar het afbreukrisico van een verkeerde keuze ook. Daarom is het belangrijk het juiste WMS-systeem te selecteren en aandacht te besteden aan de implementatie.

WMS stappenplan

Het selecteren van een WMS kent een aantal fasen. Het is zaak deze allemaal te doorlopen. Sla je er een over, dan kom je later in de problemen. Dat wil niet zeggen dat het lang moet duren; een goede WMS-projectmanager maakt hiervoor een strakke planning en gaat voortvarend te werk. Hieronder het stappenplan voor WMS:

1. Team vormen voor WMS-selectie

Om het juiste systeem te kiezen, is de input nodig van verschillende gebruikers en betrokkenen op verschillende niveaus: magazijnmanagers, operationeel directeuren, inkopers, voorraadplanners, supply chain managers, teamleiders, en zelfs orderpickers. Alleen dan weet je zeker dat je de juiste criteria meeweegt.

2. Wensen & eisen voor WMS bepalen

De projectmanager bepaalt samen met het projectteam wat het systeem moet kunnen. Wat heb je nu? Wat is er nodig? Wat is essentieel en wat is ‘nice to have’? Op welke andere systemen moet het WMS aansluiten? Over welke volumes gaat het, en hoeveel locaties? Dit komt allemaal gestructureerd aan bod en leidt tot een heldere lijst van eisen en wensen.

3. Kosten van een WMS opvragen

De expert kent de markt en de aanbieders en kan het aanvragen van offertes coördineren. Een longlist leidt tot een shortlist en presentaties of demo’s. Hij of zij hanteert een gestructureerde manier om de offertes vergelijkbaar te maken.

4. Het juiste WMS-systeem kiezen

Het projectteam bespreekt de offertes en maakt gezamenlijk een afgewogen keuze. Uiteraard worden daar weer alle stakeholders bij betrokken, zodat iedereen erachter staat. Dat verhoogt het commitment en zorgt ervoor dat gebruikers uitzien naar de implementatie.

WMS implementatie

De implementatie van het WMS is ontzettend belangrijk. Ook hier biedt een externe projectmanager uitkomst. Bij een implementatie komt namelijk tijdelijk veel extra werk kijken:

  • Processen aanpassen
  • Systeem inrichten
  • Data overzetten
  • Koppelingen met andere systemen maken
  • Testen, testen, testen!
  • Gebruikers trainen
  • Go-live inclusief het oplossen van mogelijke onverwachte situaties

De projectmanager van BLMC werkt in deze fase nauw samen met de implementatiepartner van de leverancier.

De WMS-projectmanagers van BLMC

WMS-selectie en WMS-implementatie: daar heeft BLMC dé projectmanagers voor. Je kunt deze op elk moment inschakelen. Doe je dat vroeg in het proces, bijvoorbeeld bij de WMS-selectie, dan heb je het meeste profijt van de expertise en ervaring van deze specialisten.

Natuurlijk kun je ook later besluiten een projectmanager in te schakelen, bijvoorbeeld voor de WMS-implementatie. Of als je het systeem al in gebruik hebt genomen, maar het toch niet optimaal gebruikt wordt.

Onafhankelijke en deskundige WMS-projectmanagers

De WMS projectmanagers van BLMC zijn volledig onafhankelijk, hebben geen voorkeur of belang bij een bepaald systeem en hebben up-to-date kennis over de markt. Ze zijn technisch kundig, beschikken over sterke change management skills en zijn goede stakeholdermanagers. Daarnaast hebben ze toegang tot een brede pool van BLMC-projectmanagers voor eventuele specialistische vragen of tijdelijke extra capaciteit.

En ze hebben maar één belang: zo snel mogelijk een zo goed mogelijk WMS-systeem implementeren waar jullie met plezier mee werken en dat zichzelf binnen no-time terugverdient.

Op zoek naar een WMS-projectmanager?

Sta je op het punt om een WMS-pakket aan de schaffen of WMS-software te vervangen? Bel ons dan om te ontdekken wat een WMS-projectmanager voor jullie kan betekenen.

Neem vandaag nog contact op met Sjaak Lekkerkerker via 085 019 2840 of via het contactformulier aan de rechterkant van de pagina.

 

Kijk ook eens naar erp-selectie

Gerelateerde nieuwsberichten

Hoe kies je het juiste systeem dat bij jouw situatie past? En hoe zorg je dat iedereen er ook mee gaat werken? Frans is bij BLMC een van de projectmanagers die IT-projecten bij klanten begeleidt. Hij onthult de do’s & dont’s.