Voor elke productie-uitdaging een oplossing

Sinds het begin van 2024 krijgen we steeds meer aanvragen voor interim managers in productie. Is er een epidemie van slecht functionerende productiemanagers of is er wat anders aan de hand? En wat kun je eraan doen? Dat hangt helemaal af van de omstandigheden. Dus bespreken we altijd eerst wat de situatie binnen jouw bedrijf is. Op basis daarvan selecteren we de juiste man of vrouw voor de opdracht, aldus Sjaak Lekkerkerker.

Dat er veel aanvragen binnenkomen voor productiemanagers is op zich niet zo vreemd. Op alle fronten krijgen bedrijven met uitdagingen te maken, veroorzaakt door verstoorde supply chains, hogere grondstofprijzen en energietarieven, en de krapte op de arbeidsmarkt. Dat legt druk op elke afdeling, en zeker op productie.

Het ligt niet (alleen) aan de persoon

Wat mij opvalt, is dat aanvragen vaak beginnen met: ‘Mijn huidige productiemanager functioneert niet en daardoor is de boel vastgelopen.’ Dat kan natuurlijk zo zijn, maar meestal is er meer aan de hand. Naast de acute problemen moet er dan ook structureel iets aangepakt worden. Dus als ik een interim manager zoek bij een aanvraag, wil ik dat die meer doet dan op de winkel passen. Deze mensen zijn in staat om ook fundamenteel zaken te verbeteren. Zodat de volgende vaste productiemanager een vliegende start krijgt.

Wat kan er zoal aan de hand zijn? Drie ervaren interim managers van BLMC gaven hierover een presentatie op de beurs ESEF Maakindustrie, medio maart 2024. Hun voorbeelden geven aan hoe verschillend de oorzaken kunnen zijn, en dat er bij verschillend uitdagingen ook een ander soort manager nodig is.

Voorbeelden van productie-uitdagingen

Job vertelde tijdens ESEF over een bedrijf waar de groei van sales enorm hard ging, maar de productie het niet kon bijbenen. Job: ‘De productieprocessen waren niet voldoende schaalbaar omdat er verschillende bottlenecks waren. Die bottlenecks hebben we opgespoord en aangepakt. Binnen een jaar konden we de output verdubbelen.’

Giso liet een heel ander voorbeeld zien: ‘Als mensen nog niet op de goede plek zitten of niet goed worden aangestuurd, kom je nergens. Dat maak ik vaak mee. Dan is het zaak om te bepalen wie waar de meeste waarde toevoegt, hoe je ze daar krijgt en hoe je samen prestaties verbetert. Dat gaat over luisteren, beslissingen durven nemen, sturen met data en de lol van je eigen output vergroten.’

Tot slot sprak Fredrik over Lean-implementaties. Dan is een bedrijf er wel uit dat ze Lean willen werken, maar lukt het toch niet. ‘Je moet beseffen dat Total Lean Manufacturing meer is dan ‘opruimen en schoonmaken’, daily stand-up-meetings en informatieborden,’ vertelt Fredrik. ‘Het is een mindset voor het uitbannen van verspilling, en dat vraagt om een hele fundamentele aanpak.  Als productiemanager doe je dit niet zomaar naast je dagelijkse werk. Je kunt daar het beste een specialist bij inschakelen.’

De juiste persoon voor de juiste klus

Deze praktijkvoorbeelden laten goed zien hoe verschillend de uitdagingen in productie kunnen zijn. Dus als je me belt om te vragen naar ‘een interim productiemanager’, bereid je er dan op voor dat ik je veel vragen ga stellen. Want dan komen we tot de kern van de zaak. En zo weet ik zeker dat we de persoon kiezen die ervoor zorgt dat jullie productie snel weer helemaal volle kracht vooruit kan.

Meer weten? 

Ik hoor graag wat er bij jullie speelt en wat we voor je kunnen betekenen.

Neem contact met ons op

Gerelateerde nieuwsberichten