Heeft jouw bedrijf een toekomst in de maakindustrie?

De leiders van de Nederlandse maakindustrie komen in maart samen op de beurzen ESEF Maakindustrie & Technishow. Met de huidige ontwikkelingen in de wereld hebben machinebouwers, maakbedrijven en hun toeleveranciers met veel uitdagingen te maken. Op de beurs zijn antwoorden te vinden. Hoe blijf je als bedrijf in deze wereld op koers? En wat is ervoor nodig om over vijf jaar ook nog relevant en succesvol te zijn?

Meld je aan voor ESEF Maakindustrie

In het BLMC Ketentheater, in hal 3 van de ESEF, staan vijftien sprekers opgelijnd om de strategische trends in de maakindustrie van vandaag te duiden. Wat nog veel belangrijker is, ze geven praktisch advies en inzichten om de verschillende uitdagingen het hoofd te bieden.

Toeleveranciers moeten zich ontwikkelen

David Kemps is Sector Banker Industrie bij ABN AMRO en bestudeert in die rol continu de ontwikkelingen die invloed hebben op de maakindustrie. ‘Iedereen in deze markt heeft te maken met hoge energieprijzen, ketenverstoringen, nieuwe duurzaamheidswetgeving en een krappe arbeidsmarkt. Dat zorgt voor een noodzaak tot schaalvergroting, digitalisering en condolidatie.’

Hightech-expert Gil Heijmans van NEVI valt hem bij. Hij signaleert dat de hightechindustrie in hoog tempo professionaliseert en steeds hogere eisen stelt aan toeleveranciers. ‘Zij moeten mee in die ontwikkeling, zowel in schaal als in kwaliteit.’

Gelukkig zijn er oplossingen voor deze uitdagingen.

Beweging van maatwerk naar modulair

Een belangrijke trend die voor de hele maakindustrie geldt is de beweging van maatwerk naar vormen van modulaire productie. Welke afkortingen je daar ook voor gebruikt. Van ETO naar ATO of CTO (engineering-to-order naar assemble-to-order of configure-to-order) of van MTO naar MTS (make-to-order naar make-to-stock). Het komt er allemaal op neer dat het niet meer mogelijk is om voor elke klant maatwerk te maken.

Michel van Buren is directeur van BLMC en vertelt hier meer over in het Ketentheater: ‘De tijd van oneindig beschikbare grondstoffen, machinecapaciteit en arbeid zijn voorbij. We spraken altijd wel van ‘limited resources’ maar sinds corona, de blokkade van het Suezkanaal en de oorlog in Oekraïne weten we weer echt wat schaarste is. En hoe onvoorspelbaarheid voelt. We moeten slimmer produceren en dat betekent werken met bouwstenen. Dat geeft de flexibiliteit die je nodig hebt.’

BLMC heeft een methode ontwikkeld om die transitie te maken, terwijl klanten tevreden blijven en de marges steeds beter worden. Die methode, Regisseer de productie, presenteren Michel van Buren en Jeroen Both in het BLMC Ketentheater.

En als mijn klant nu wél maatwerk eist?

Voor veel engineering-gedreven bedrijven is die beweging naar modulariteit niet zo vanzelfsprekend. ‘Onze klanten hebben echt een eigen eisenpakket,’ klinkt het vaak.

Hierop heeft senior business consultant Louis Verelst een duidelijk antwoord. ‘Het is niet of-of. Je kunt best ETO en ATO naast elkaar hebben bestaan. Voor sommige klanten is maatwerk misschien nog steeds nodig. Voor anderen is een modulaire aanpak beter, omdat het de kosten van bouw en onderhoud verlaagt. De kunst is om te bepalen welk klantsegment welke aanpak vereist. Voor die verschillende segmenten richt je verschillende processen in. Als je dat heel bewust doet, bereik je optimale resultaten.’ Hoe dat precies werkt, legt hij uit in zijn presentatie.

Zo doen de succesvolle spelers het

SEW Eurodrive

Verschillende bedrijven presenteren in het Ketentheater hun eigen praktijkvoorbeelden en bevestigen hoe belangrijk de relatie met ketenpartners is voor hun succes. Zo werkt SEW Eurodrive, aandrijfspecialist en componentenleverancier, al jaren op basis van ATO. Toen zij te maken kregen met ketenverstoringen, bedachten ze samen met klanten en leveranciers wat de alternatieven waren.

Selmers

Selmers, dat installaties levert voor het coaten en behandelen van stalen buiten en pijpen, is een echte netwerkorganisatie waarin geen hiërarchie bestaat. Op die manier ontwikkelen ze in een tempo waar anderen van dromen.

Royal Boon Edam

Royal Boon Edam, bekend van premium draaideuren, toegangs- en beveiligingspoorten, vertelt openhartig hoe zij standaardisatie combineren met flexibiliteit en daarmee hun steeds veeleisender klanten succesvol bedienen.

Ketensamenwerking

Hoe je zulke ketensamenwerking vormgeeft, dat vinden bedrijven soms nog lastig. ‘Het is altijd een combinatie van een goede relatie, gebaseerd op vertrouwen én duidelijke afspraken over bijvoorbeeld data, kosten en juridische zaken,’ aldus Michel van Buren. Hij presenteert in het BLMC Ketentheater praktische tips om zelf met je verschillende ketenpartners afspraken te maken.

Vandaag nog aan de slag

Wie geïnspireerd raakt door deze voorbeelden, vindt in het BLMC Ketentheater ook beproefde tools.

  • Niek Bloemendaal presenteert een methode om het optimale toeleveringsnetwerk in te richten.
  • Michel Vrolijk van inkoopnetwerk Verum deelt zijn beste tips om het meeste te halen uit de verschillende inkoopcontracten.
  • Dataspecialist Edwin Steenbrink laat zien hoe je met data-analytics precies kunt bepalen hoe je de productiviteit van je operatie verbetert.
  • Job Bout presenteert het bewijs: een real-life case waarin stap voor stap de output werd verdubbeld!
  • Fredrik Blömer onthult de succesfactoren van Total Lean Manufacturing.
  • Giso Scioni deelt zijn visie over dat alles begint bij mensen – dat wist je natuurlijk al, maar hij laat ook zien hoe je dat aanpakt.

Duurzaam doorzetten

Tot slot, had je al van de CSRD gehoord?

Klimaatverandering, die fundamentele ontwikkeling waar we tot voor kort de ogen voor konden sluiten, rammelt nu aan de fabrieksdeur. En wel in de vorm van duurzaamheidsverslaggeving waar niemand aan ontkomt.

Raphaël den Uyl heeft er in zijn praktijk dagelijks mee te maken. Hij laat zien waar je je op moet voorbereiden en hoe je dit, dat is het goede nieuws, kunt gebruiken om jezelf duurzamer te maken en daarmee gereed voor de toekomst.

Tot ziens op ESEF/Technishow

De ontwikkelingen om ons heen zijn snel, onvoorspelbaar en soms best een beetje eng. Toch kun je je erop voorbereiden. Door je organisatie wendbaar te maken, flexibiliteit in te bouwen en vooral samen te werken met iedereen die je nodig hebt.

Dus kom naar de beurs ESEF Maakindustrie, leg contacten, zie de nieuwste ontwikkelingen, bezoek het BLMC Ketentheater en ga naar huis met een toekomstbestendig scenario waar je morgen mee kunt beginnen.

Meld je aan voor ESEF Maakindustrie

of bekijk het programma