In 7 stappen naar een succesvolle uitbesteding van logistiek

Uitbesteding van logistiek kan resulteren in betere service aan klanten en in lagere kosten. Maar of de uitbesteding succesvol is, blijkt pas in de praktijk, lang nadat de inkt van het contract is opgedroogd. BLMC helpt verladers om hun logistiek deels of geheel over te dragen aan een logistiek dienstverlener. Onze aanpak telt zeven stappen.

Het is vaak een feestelijk fotomoment: de verlader en logistiek dienstverlener die naast elkaar zitten en samen het uitbestedingscontract ondertekenen. Maar of de juiste dienstverlener is gekozen en de juiste afspraken zijn gemaakt, blijkt pas als de dienstverlener daadwerkelijk aan de slag gaat en de relatie op de proef wordt gesteld.

Schakel op tijd hulp in

Vaak schakelen verladers of logistiek dienstverleners pas externe hulp in als het misgaat en de relatie verstoord is. Bijvoorbeeld omdat er hoogoplopende discussies zijn ontstaan over de geleverde prestaties en de gefactureerde kosten. In het meest extreme geval communiceren alleen de juristen nog met elkaar.

Veel problemen ontstaan door een gebrekkig uitgevoerd uitbestedingstraject. Bijvoorbeeld omdat de verlader te veel op de prijs en te weinig op de kwaliteit heeft gelet. Of omdat de verlader de eigen bedrijfsstrategie uit het oog heeft verloren. Of omdat de organisatie niet is meegenomen tijdens de implementatie. Veel problemen zijn te voorkomen door externe deskundigheid in te schakelen bij de start van het traject.

Uitbesteding in 7 stappen

We hanteren een aanpak die bestaat uit zeven stappen:

  1. Begin bij de bedrijfsstrategie
  2. Breng de wensen en eisen in kaart
  3. Bepaal de selectiecriteria
  4. Kies de juiste logistiek dienstverlener
  5. Maak tijd voor een zorgvuldige implementatie
  6. Monitor de operatie
  7. Ruim eventuele problemen uit de weg

Meer weten over de aanpak? Lees hier het hele artikel.

Gerelateerde nieuwsberichten

Verladers verwachten meer innovatie van logistiek dienstverleners. Maar logistiek dienstverleners gaan alleen innoveren als ze daartoe het vertrouwen en de ruimte krijgen van de verlader. Vier experts gaan over dit dilemma en andere kwesties met elkaar in gesprek in een podcast van Logistiek.nl. Ook BLMC zit aan tafel.