Eerst verbeteren, dan voortzetten

Vaak willen opdrachtgevers een nieuwe manager die bij binnenkomst direct een aantal zaken verandert. Het realiseren van veranderingen vergt echter een ander soort persoonlijkheid dan het leiden van een organisatie op langere termijn. Daarom werken we vaak met een tweetrapsaanpak: eerst een interim manager die de veranderingen implementeert, daarna een vaste manager die de organisatie verder de toekomst in leidt. 

Twee vragen, twee antwoorden

Opdrachtgevers benaderen ons vaak met een tweeledige vraag. Enerzijds is er een wervingsvraag. Een manager of directeur vertrekt en moet vervangen worden. Soms na een conflict, soms gewoon omdat iemand een andere baan vindt of omdat de persoon met pensioen gaat. In een aantal gevallen grijpt het bedrijf zo’n moment aan om ook een aantal zaken te verbeteren. Men vraagt ons dan om een persoon die de veranderingen aanpakt en vervolgens de tent blijft leiden. Het realiseren van veranderingen vergt echter een ander soort persoonlijkheid dan het leiden van een goed lopende organisatie. Daarom stellen we in zulke gevallen vaak een tweetrapsaanpak voor: een interim manager kan snel beginnen en begeleidt de veranderingen. Parallel daaraan starten we een wervingstraject voor een manager of directeur die de nieuwe werkwijze doorzet.

Persoonlijkheden

Ik schreef er eerder al over; een interim manager heeft een bijzondere persoonlijkheid. Hij of zij moet goed kunnen luisteren en snel de juiste conclusies kunnen trekken. Betrokken zijn, maar ook afstand hebben om veranderingen objectief te kunnen begeleiden. Vol ervoor gaan maar ook afronden en overdragen als de klus geklaard is. De meeste interim managers willen ook helemaal niet lang ergens blijven. Ze houden ervan om problemen op te lossen en gaan dan graag verder naar het volgende project. Een extra voordeel is dat een interim manager meestal direct kan beginnen. Het werven van een executive kost toch vaak een week of acht en dat is te lang om helemaal zonder aansturing te zitten.

Draagvlak

Het zit in het menselijk karakter om weerstand te hebben tegen veranderingen. Een interim manager is er dan ook niet om vriendjes te maken, maar wel om mensen mee te krijgen in de verandering en om te zorgen dat deze breed gedragen wordt. Dat kan gepaard gaan met enige frictie. Wanneer de vaste nieuwe manager begint, heeft die niet te maken met de ‘erfenis’ van die mogelijke frictie. Hij of zij start met een schone lei.

Praktijkcases

Het is een combinatie die we vaak maken. Bij Aquon bijvoorbeeld: hier zocht men specifiek naar een interim manager die de organisatie efficiënter kon inrichten en medewerkers meer kon betrekken. Terwijl deze de nodige rust en efficiencyverbetering in de organisatie bracht, vonden wij een vaste manager die deze werkwijze kon doorzetten.

Bij Swinkels Family Brewers was juist het plotselinge vertrek van de logistiek manager de aanleiding om direct een interim invulling te zoeken. Deze werd gevraagd een aantal veranderingen en verbeteringen door te voeren, waaronder de invoering van een nieuw ERP-systeem. Ook hierna werd een vaste manager aangesteld.

Op deze manier gebruiken we de beste kwaliteiten van verschillende soorten mensen; de daadkrachtige, oplossingsgerichte interim manager en de bestendige, langetermijngerichte vaste manager. Ze vullen elkaar uitstekend aan.

Heeft u zelf zo’n vraagstuk en vraagt u zich af wat de mogelijkheden zijn? Ik praat er graag eens met u over.