Data Analytics & Supply Chain KPI’s

Wilt u de prestaties van de keten meten en wilt u de juiste supply chain kpi’s per keten definiëren? Dan heeft BLMC de kennis in huis en de tools beschikbaar om kpi’s te definieren en de prestaties van uw keten te meten. Wij kunnen supply chain data-analyses uitvoeren en u adviseren met betrekking tot de inrichting van uw supply chain kpi’s.

Supply chain data analytics

Uiteindelijk wil iedereen in de keten samenwerken, zeker waar het gaat over afdelingen binnen een organisatie zelf. Het maakt hierbij niet uit of het om productieafdelingen, logistieke afdelingen of commerciële afdelingen gaat, iedereen zal willen samenwerken om uiteindelijk de klant te kunnen bedienen. De klant betaalt immers de boterham van iedere medewerker die bij de organisatie werkzaam is. Maar het samenwerken zal wel moeten gebeuren op basis van data-analyse en kpi’s. Medewerkers hebben namelijk richtlijnen nodig op basis waarvan zij kunnen inkopen, transporteren, produceren, enzovoorts. Die richtlijnen worden vastgesteld aan de hand van de geformuleerde supply chain strategie en op basis van supply chain data-analsyes die weer vertaald worden in supply chain kpi’s. Supply chain management zonder data analytics kan bijna niet. De prestaties van de keten meten en bijsturen op basis van kpi’s evenmin.

Hoe werkt analyse van de keten en het opstellen van Supply Chain kpi’s?

Alvorens supply chain data analyses te kunnen maken, moet je weten welke data nodig is om goede analyses te kunnen maken en de benodigde data is bovendien per keten verschillend. Denk bijvoorbeeld aan verschillen tussen organisaties die make to stock (MTS) producereen versus organisaties die make to order (MTO) produceren. Data analytics moet daarom worden gekoppeld aan de gedefinieerde supply chain strategie, anders is er geen kader waarbinnen de uitkomsten van de analyses kunnen worden beoordeeld.

De benodigde data is veelal afkomstig uit de ICT-systemen van de opdrachtgevers waar BLMC voor werkt. Afhankelijk van de systemen waar de opdrachtgever mee werkt, wordt de data analyse al dan niet met tools van BLMC uitgevoerd. Dit zal per situatie verschillen en daarom in overleg met de opdrachtgever worden bepaald.

Na de analyses worden per keten de juiste kpi’s opgesteld, met de opdrachtgever besproken, geïmplementeerd en geëvalueerd.

Hoe scoren andere organisaties?

Elke twee jaar onderzoekt BLMC Supply Chain Optimization in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit de ontwikkeling van supply chain management in het Nederlandse bedrijfsleven: de Nationale Supply Chain Monitor.

Bekijk de uitkomsten van de Nationale Supply Chain Monitor