IT-selectie en implementatie: een samenspel van mens en techniek

Je wilt meer inzicht in wat er binnen je bedrijf gebeurt, zodat je meteen kunt inspelen op een veranderende vraag en je niet dagen verspilt met zoeken naar data. Je wilt beter kunnen forecasten, scherper inkopen en minder verspillen. Welk systeem is geschikt voor jouw organisatie? Of misschien heb je een state-of-the-art softwarepakket aangeschaft, waarin orders, voorraden, onderdelen en levertijden worden bijgehouden. En dus kun je in theorie elk schroefje op de voet volgen. Maar toch…

Op het moment dat je de data nodig hebt, blijkt die niet beschikbaar. Je hebt geen compleet beeld, mist wellicht cruciale informatie, neemt onder tijdsdruk toch maar een (verkeerde) beslissing. En uiteindelijk zit je opgescheept met fouten, vertraging en gedoe.

Neem contact met ons op

Beschik je over de juiste data op het juiste moment?

In de praktijk zien we vaak dat er òf helemaal geen managementsysteem als ERP, WMS of S&OP gebruikt wordt (de ‘wij hebben genoeg aan Excel’-bedrijven), òf dat er naast zo’n softwarepakket nog diverse andere, verouderde pakketten draaien. Die eigenlijk afgeschaft hadden zullen worden, maar ja, iedereen werkt er al jaren mee en eerlijk gezegd vinden ze de oude systemen een stuk eenvoudiger dan het nieuwe (misverstand 1). En alle data is waarschijnlijk nog niet naar het nieuwe systeem gemigreerd, dus eigenlijk kun je niet zonder (misverstand 2).

Hoe zorg je ervoor dat het softwarepakket organisatiebreed ingevoerd én gebruikt gaat worden? En als je niet voor één pakket wilt of kunt kiezen: Welke pakketten zijn geschikt om wél naast en met elkaar te werken? Welke pakketten geven je alle informatie die je nodig hebt en kunnen bovendien met elkaar communiceren?

Kortom: hoe kies je het juiste pakket en hoe implementeer je dat?

Welk pakket past bij de organisatie?

Het antwoord op dit soort vragen vind je niet online en ook niet bij je supply chain manager. Er zijn zoveel aanbieders van softwarepakketten voor logistiek, warehousing, supply chain etc. dat je maandenlang bezig zou zijn om alles uit te zoeken.

Gelukkig zijn er specialisten die zich hier niet maandenlang, maar al jarenlang in verdiepen. Zij weten wat er te koop is, hoe het werkt en wat de voor- en nadelen zijn. Waarom zou je niet gebruikmaken van die kennis?

BLMC beschikt over specialisten op het gebied van IT-implementatie die je al het gedoe uit handen nemen en het hele selectieproces stap voor stap begeleiden. Zij werken onafhankelijk van leveranciers en hebben maar één belang: het juiste systeem succesvol implementeren in de organisatie. Zij kijken naar wat de ambities en de strategie van het bedrijf op de lange termijn zijn en zorgen ervoor dat het systeem hierop aansluit.

Hoe zorg je ervoor dat het goed geïmplementeerd en gebruikt wordt?

Wanneer de keuze voor een pakket eenmaal gemaakt is, volgt misschien wel de belangrijkste stap: ervoor zorgen dat het systeem ook daadwerkelijk gebruikt wordt zoals het bedoeld is.

Dat is namelijk het probleem van veel IT-implementatietrajecten: medewerkers houden vast aan hun eigen werkwijze en systemen, waardoor het nieuwe systeem nooit goed van de grond komt en men uiteindelijk voor veel geld een suboptimale oplossing geïmplementeerd heeft.

Voor BLMC is changemanagement een cruciaal en standaard onderdeel van het implementatietraject. In onze visie is het onmogelijk om een ERP, WMS, S&OP of welk IT-pakket dan ook succesvol te implementeren zonder uitvoerig aandacht te besteden aan de gebruikers.

Alleen wanneer de gebruikers meegenomen worden in het keuzeproces, gehoord worden wanneer ze twijfels hebben en getraind worden in het gebruik van het systeem, ontstaat bij iedereen het vertrouwen dat dit systeem het beste is voor het bedrijf, de medewerkers en de klant. Het is namelijk niet de techniek die de doorslag voor succes geeft, maar de mens die zich gehoord, begrepen en betrokken voelt.

Het resultaat?

Het selecteren en implementeren van een compleet nieuw softwarepakket is een serieuze klus waar bedrijven niet vaak en soms zelfs maar eenmalig mee te maken hebben. Dankzij de inzet van een ervaren projectmanager behoed je je bedrijf voor kostbare fouten en verkeerde keuzes.

Terwijl de dagelijkse operatie gewoon blijft doorlopen, zorgt de projectmanager van BLMC ervoor dat de juiste stappen in de juiste volgorde genomen worden. Er wordt een verbeterproject gerealiseerd dat past bij het bedrijf en de situatie, met als resultaat een oplossing die door iedereen ook daadwerkelijk en met vertrouwen in gebruik wordt genomen.

Voor welke tools kun je terecht bij de IT-specialisten van BLMC?

  1. ERP
  2. WMS
  3. TMS
  4. Production Planning & Scheduling
  5. Manufacturing Execution System (MES)
  6. Manufacturing Operations Management System (MOMS)
  7. Demand Planning & Forecasting
  8. Supply Chain Network Design
  9. Sales & Operations Planning (S&OP)
  10. Supply Chain Visibility

Staat jullie beoogde tool hier niet bij? Neem contact met ons op om de mogelijkheden af te stemmen.

Meer weten?

Vraag je je af of een projectmanager van BLMC ook jullie bedrijf kan helpen bij de succesvolle implementatie van een nieuw softwarepakket? Ben je benieuwd hoe BLMC dit aanpakt, welke fasen er doorlopen worden, wat het je oplevert en wat het je kost? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op