Dit jaar heb ik soms, regelmatig, het gevoel gehad dat ik droomde. Het ging mij zowel privé als zakelijk bijzonder goed. Laten we zeggen, ik heb mindere jaren gekend. Mijn uitdaging is dit jaar niet snel te vergeten.

U herkent dat vast, alles wat fout gaat of tegenzit, blijft dagenlang in je hoofd zitten en als het echt ernstige zaken betreft weten we jaren later nog te vertellen hoe het toen allemaal precies gegaan is. Sterker nog, door die herinnering terug te roepen uit het verleden naar het heden komen ook de emoties van toen weer boven drijven. Let maar eens op als iemand iets ergs vertelt dat soms al tientallen jaren terug heeft plaatsgevonden, je ziet aan het non verbale gedrag dat het voor hem of haar net is alsof het gisteren gebeurde.

Ik heb in 2018 vele mooie momenten gekend. En dat herkent u vast ook, mijn mooiste herinneringen zijn niet werk maar privé gerelateerd. Dit jaar waren wij vijfentwintig jaar getrouwd, lekker burgerlijk maar het kan me niet burgerlijk genoeg zijn. Heerlijk om een stabiele privé omgeving te hebben waarin ik helemaal mezelf kan en mag zijn met mensen om me heen die me accepteren zoals ik ben met al mijn ge- en ongemakken. Overigens hebben we dat 25-jarige huwelijk op geheel eigen wijze gevierd, daarin waren we dan weer niet burgerlijk.

En de zakelijke successen kent u al. Begin dit jaar lanceerden Bram Desmet en ik Solventure in Nederland. En voor wie het dan nog niet weet, Solventure is gespecialiseerd in sales & operations tooling & data analytics. Onze tooling kan volledig geïntegreerd met bestaande ERP-systemen demand, inventory en supply management uitvoeren en optimaliseren.

Moest wel even aan de bak. Had ik mij binnen BLMC vooral gespecialiseerd in de zachte kant van de supply chain, kreeg ik nu de gelegenheid me diepgaand te specialiseren in de meer technische en proces kant van de supply chain. Erg interessant en leerzaam overigens. Ben nu zo ver dat ik zelf kennissessies kan en mag geven over sales en operations planning in het algemeen en demand, inventory en supply planning in het bijzonder. Met dank aan mijn Belgische collega’s! Dit jaar heb ik zeker geen Belgenmoppen meer verteld.

BLMC Supply Chain Optimization gespecialiseerd in supply chain consultancy & implementatie organiseerde voor het eerst dit jaar twee grote evenementen. Eerst in juni in samenwerking met Hogeschool Windesheim en later in samenwerking met Solventure de zogenaamde mini supply chain MBA in three days tijdens de beurs ICT & Logistiek. Beide evenementen waren een groot succes.

De belangstelling voor supply chain management en sales en operations planning is groot. Dit is allang geen hype meer maar een trend. Stap nu op de trein of u bent te laat. Deze trein is niet meer te stoppen dat garandeer ik u.

Het zal u niet verbazen dat onze interim tak en onze recruitment tak het dit jaar bijzonder goed deden. Alle records werden gebroken met dank aan Paul Busé, Sjaak Lekkerkerker en Marlon Buitenhuis.  En Rob Blomme, onze hoogleraar van Nijenrode die weer een reeks aan interessante colleges verzorgde over gedrag van mens en organisatie.

Tussendoor lanceerde we dit jaar ook nog even een nieuwe website met daarachter een geheel nieuw backoffice systeem. Dat laatste liep iets minder goed. Bizar dat zo’n implementatie toch op de één of andere manier nooit in één keer goed kan gaan.

Ja, en dan het Team Supply Chain Specialisten. Sinds het lanceren van onze nieuwe website heeft dit team een eigen plek op onze website.Het werd echt tijd om met dit collectief naar buiten te treden. Mijn dank voor iedereen die dit avontuur samen met mij aan durfde te gaan. Maar dat naar buiten treden hebben we geweten. Zo’n groep is net een stelletje eigen-wijze kikkers die toch wel een beetje de neiging hebben uit de kruiwagen te springen.

Met behoud van ieders ideeën en identiteit hebben we met elkaar een paar forse en uitdagende supply chain consultancy opdrachten uitgevoerd, eerlijk gezegd had ik dat laatste begin 2017 niet durven dromen. De vraag ontwikkelde zich sneller dan verwacht, reden het team in 2018 verder uit te breiden. Aan de hand en op basis van de Supply Chain Transformatie Methode zijn we uitstekend in staat gebleken daadwerkelijk supply chain management binnen en tussen bedrijven succesvol te implementeren. Het is gevaarlijk om te zeggen omdat ik anderen hier wellicht te kort mee doe maar naast de lancering van Solventure NL ben ik toch wel het meest trots op de ontwikkeling die het Team Supply Chain Specialisten heeft doorgemaakt.

Ging er dan niets fout? Jawel. Ieder jaar heb ik wel een conflict met iemand dat uit de hand loopt. En ieder jaar gaat het over hetzelfde thema: geld. En altijd is het met een zzp-er. Dus ook dit jaar. Het kan maar zo zijn dat ik binnenkort mijn eerste rechtszaak met BLMC heb, ik kan er niet wakker van liggen. Is allemaal onderdeel van het leerproces dat leven heet. Hoort er allemaal bij.

De echte vervelende momenten van 2017 zitten in de momenten waar het ging om persoonlijke relaties met mensen. Afgelopen week namen we binnen Solventure afscheid van Monique Jolink die volgend jaar voor langere tijd naar Nieuw-Zeeland gaat. Al vanaf de eerste dag dat we met haar in gesprek waren, had ze aangegeven die reis te gaan maken. En ook al heb ik minder dan één jaar met haar mogen werken, ook nu weer werd ik, net als zij zelf, weer geraakt. Net als in mei, weet u het nog?

Dus laten we in 2018 trachten onze zakelijke relaties een nog menselijker karakter te geven. Ik heb ondertussen ervaren en geleerd dat de menselijke maat me uiteindelijk het langste bij blijft en voldoening geeft.

Michel van Buren