Succesfactoren voor Sales & Operations Planning (S&OP) implementeren

Veel bedrijven investeren in S&OP maar hebben moeite om deze werkwijze succesvol te maken. BLMC en Slimstock nodigden een aantal producenten uit om het hierover te hebben. In het debat waren zij opvallend eensgezind: de software en de processen zijn het probleem niet. De grootste uitdaging: menselijk gedrag. Gelukkig is daar een oplossing voor.

Jeroen Both, directeur Consultancy van BLMC, organiseerde de sessie samen met Anne van der Weerd, verantwoordelijk voor Business Development bij Slimstock.

Drie succesfactoren

Jeroen: ‘Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er drie succesfactoren zijn voor S&OP. 20% wordt bepaald door het systeem en 30% door de inrichting van een goed S&OP-proces. De belangrijkste factor is het gedrag van mensen. Dóe je het ook echt en is iedereen aan boord? Dat bepaalt voor minimaal 50% of je S&OP-proces echt werkt.’

Die conclusie trokken ook de supply chain verantwoordelijken aan tafel. In een open sfeer bespraken zij de uitdagingen die ze in de praktijk bij de invoering van S&OP ervaren. Die blijken vaak te gaan over communicatie, wederzijds begrip en cultuur. Belangrijke psychologische factoren zijn erkenning, vertrouwen en toewijding. Die gedijen bij solide leiderschap, commitment vanaf het hoogste niveau en het actief betrekken van alle functies die betrokken moeten zijn.

Functionele agenda’s

Jeroen: ‘Betrokkenheid en commitment aan een S&OP-proces komen niet vanzelf. Het is een nieuwe manier van werken voor veel mensen, het vergt tijd en aandacht. Dat krijg je pas als je ook laat zien wat de verschillende betrokken mensen eraan hebben. Dan wordt het iets van jullie samen in plaats van een ‘supply chain feestje’. Wanneer wij een implementatie begeleiden, nodigen we als eerste iedereen uit die iets met S&OP te maken gaat krijgen. De functionele agenda’s van sales, supply chain en productie zijn verschillend en daar moet je rekening mee houden. Ook verschillende niveaus hebben een ander perspectief. Dus ik begin graag met de vraag: wat heb jíj hieraan en wat is voor jóu een goed S&OP-proces? Wanneer je mensen op één lijn hebt en iedereen aan boord is, gaan ze zich ervoor inzetten. Ze merken vervolgens dat het werkt en dat heeft weer een zelfversterkend effect.’

S&OP voor gevorderden

Loopt het S&OP-proces eenmaal, dan kun je hierin gericht aandacht gaan besteden aan uitdagingen waar elk bedrijf mee te maken heeft. De aanwezige bedrijven hadden geen moeite om die aan te wijzen. Bijvoorbeeld: hoe ga je om met het infaseren en uitfaseren van producten? Wat te doen met annuleringen van orders? Of retouren?

Jeroen: ‘Met een goed lopend S&OP-proces heb je een instrument in handen dat gericht is op oplossingen. Het biedt een uitstekende basis voor communicatie en overleg en resulteert meteen in een functionele uitvoering. Binnen de structuur van dit overleg kun je ook complexe zaken makkelijker bespreken en oplossen. Dat begint allemaal bij het begin: commitment van boven, de juiste mensen aan tafel en goed luisteren. Dan blijkt er ineens heel veel mogelijk.’

Aan de slag met S&OP?

Wil je zelf aan de slag met S&OP? Of ben je al begonnen maar wil je meer halen uit deze krachtige methodiek? Neem dan contact met ons op via de button aan de rechterkant van de pagina. We helpen je graag verder, of het nu is met een korte sparringsessie, een training of een volledig S&OP-programma.

Over BLMC

BLMC is een advies- en realisatiebureau, gespecialiseerd in supply chain management. BLMC helpt industrie en handelsbedrijven hun ambities te realiseren door ervoor te zorgen dat de supply chain optimaal is ingericht. BLMC doet dat door middel van consultancy, projectmanagement en interim management. De supply chain experts van BLMC begeleiden bedrijven onder andere bij de implementatie van S&OP.

Over Slimstock

Slimstock is Europees marktleider op het gebied van voorraadoptimalisatie. Jaarlijks gebruiken klanten wereldwijd het door Slimstock ontwikkelde supply chain optimalisatie platform Slim4 dat voorraadoptimalisatie realiseert. Dankzij de combinatie tussen ons platform en ons team van toegewijde voorraadbeheer experts, helpen wij onze klanten de beschikbaarheid te verhogen, supply chain kosten te verlagen en risico’s te beperken. Wereldwijd is Slimstock nu in 24 landen gevestigd en het Deventer bedrijf biedt ruim 1.300 klanten in meer dan 60 landen ondersteuning op het gebied van voorraadoptimalisatie aan.