Een race tegen het hoogseizoen: 80.000 m² warehouse in transitie
JCL Logistics, een vooruitstrevende logistieke dienstverlener, staat voor een ingrijpende transitie: In Eersel wordt een warehouse van ruim 80.000 m², in gebruik voor een grote klant in de drankenindustrie, grotendeels geautomatiseerd. Maar al snel blijkt: dat is niet eenvoudig. Systeemfouten, afwijkende labels en toenemende werkdruk zorgen voor serieuze vertraging. De druk loopt op. Zonder ingrijpen dreigt het hele project te stranden.
Een ambitieus plan
JCL Logistics is een logistieke dienstverlener met vestigingen verspreid over heel Europa. Met warehouses in uiteenlopende sectoren, waaronder beverage, fietsen, automotive, hightech en chemie, zijn ze een toonaangevend bedrijf op de markt van specialistische logistiek.
Op de vestiging in Eersel verzorgt JCL de interne warehouselogistiek van een klant in bekende biermerken. Met meer dan 80.000 m² aan opslagruimte beheert JCL de stroom van kratten naar supermarkten en groothandels, evenals de retourlogistiek van lege verpakkingen terug naar de brouwerijen. Daarnaast voert JCL ook repack-acties uit, waarbij promotionele artikelen aan kratten worden toegevoegd.
Samen met deze klant is JCL een ambitieus automatiseringstraject gestart: 75 tot 80% van de warehouseactiviteiten automatiseren, onder andere met laser guided vehicles (LGV’s) voor het laden en lossen van pallets. Deze robots vervangen deels de heftrucks, wat moet leiden tot een aanzienlijke efficiëntieslag. In 2024 gaat het traject van start, ondersteund door de gespecialiseerde systeemleverancier.
De spanningen lopen op, tijd voor actie
Hoewel de start veelbelovend lijkt, wordt al snel duidelijk dat een project van deze omvang vraagt om intensieve afstemming en flexibiliteit. Pallets komen niet altijd correct binnen en moeten alsnog handmatig worden aangepast. Verschillende labelsystemen zorgen voor verwarring en leiden tot weigeringen in het systeem. Ook belanden pallets regelmatig op de verkeerde plek in het magazijn.
Het gevolg: een opslagruimte die overvol raakt en een systeem dat nieuwe pallets niet meer accepteert. De operationele druk neemt toe, juist omdat de vertraging in de oplevering de implementatie richting het hoogseizoen duwt. En dat hoogseizoen laat niet lang op zich wachten. Met de zomer, warme dagen en de EK voetbal in aantocht, stijgt de vraag naar bier. De logistieke druk wordt alleen maar groter.
Het project weer op koers
In plaats van afwachten, kiest JCL voor directe actie en schakelt meteen de hulp in van BLMC. Ze zoeken een interim professional die helder is en doeltreffend. Die rol past Joris perfect. Vanaf dag één staat hij tussen de mensen op de werkvloer.
Zijn aanpak is helder: inventariseren, structureren en implementeren.
1. Inventariseren en analyseren
Hij brengt de technische en operationele knelpunten scherp in beeld. Hij stemt de businesscase af op actuele data en processen en zorgt dat alle neuzen dezelfde kant op staan.
2. Plannen en structureren
Hij stelt een concreet projectplan op met een realistische planning en heldere deliverables. Alle stakeholders, inclusief de systeemleverancier, stemmen in met het plan.
3. Implementeren en aansturen
In de uitvoeringsfase stuurt Joris dagelijks op operatie en leveranciers. Hij betrekt teamleiders actief en geeft ze praktische tools om effectief met het systeem te werken. KPI’s worden continu gemonitord en bijgestuurd.
Met zijn doelgerichte aanpak brengt hij rust, structuur en voortgang in het project. Dankzij zijn inzet hervindt JCL de regie, precies op het moment dat het nodig is. De samenwerking tussen de betrokken partijen wordt verder versterkt, en het project krijgt weer momentum.
Prestaties boven verwachtingen
Eind 2024 is het project grotendeels afgerond. Tijdens de laatste systeemtest (SAT) presteert het systeem zelfs boven verwachting. De KPI’s liggen in december weer op het gewenste niveau en zowel de productiviteit als de stabiliteit zijn merkbaar verbeterd. Joris draagt met een gerust hart het stokje over aan de nieuwe site manager.
Zijn opdracht zit er op en zijn impact is voelbaar. Wat begon als een complex verandertraject is onder zijn regie uitgegroeid tot een succesverhaal van samenwerking, structuur en resultaatgericht leiderschap. Hier kunnen JCL en de klant samen verder op bouwen.
Verschil maken met BLMC
Door de tijdelijke versterking van BLMC, is er overzicht ontstaan bij JCL. En juist dat is waar goed projectmanagement om draait: een heldere planning, strakke voortgangsbewaking en samenwerking die écht werkt. Een sterke projectmanager verbindt mensen, luistert actief en stuurt met duidelijke richting naar resultaat.