Er zijn van die periodes in je leven dat je in een positieve flow zit en alles lijkt te lukken. Dat overkwam mij. Of overkwam het me niet en heb ik die flow zelf gecreëerd?

Op tien januari presenteerde ik tijdens het tweede ‘Survival of the Fittest’ management congres het BLMC Team Supply Chain Specialisten en maakte ik bekend dat ik directeur was geworden van Solventure Nederland. Sterker nog, ik was niet alleen directeur geworden maar ook nog eens voor vijftig procent aandeelhouder. Mijn compagnon is Bram Desmet, de CEO en oprichter van Solventure NV. Vanaf dat moment was ik verantwoordelijk voor de activiteiten van BLMC Supply Chain Optimization aan de ene kant en Solventure S&OP tooling & analytics aan de andere kant. Mijn collega Paul Busé werd verantwoordelijk voor alle recruitmentactiviteiten van BLMC en Sjaak Lekkerkerker werd verantwoordelijk voor alle interim activiteiten van BLMC.

Toen ik ondernemer werd, had ik me niet gerealiseerd dat je als ondernemer niet zo even je baan kunt opzeggen zoals een medewerker dat wel kan. Eerlijk gezegd was ik wel toe aan iets nieuws, in mijn geval een andere baan binnen mijn eigen bedrijf. Want het bedrijf stoppen of verkopen vond ik ook weer zo wat. In mijn bedrijf heb ik mijn ziel en zakelijkheid gestopt. En ja, ik wil het niet altijd toegeven, maar zo’n bedrijf is inderdaad je eigen kindje, mijn kindje. Ik was er nog niet aan toe om dat kindje los te laten.

Ik heb twee jaar gewerkt aan de opzet van BLMC Supply Chain Optimization. Sinds afgelopen januari staat er een groep supply chain professionals die op basis van een gezamenlijke methode, de Supply Chain Transformatie Methode, en op wetenschappelijk verantwoorde wijze supply chain management binnen en tussen bedrijven implementeert. Niet vrijblijvend adviseren maar doordacht implementeren is het motto. Het ontwikkelen van de methode was één maar het samenstellen en bij elkaar brengen van het team was twee. Dat viel nog niet mee, temeer omdat van de zelfstandig werkende supply chain professionals een forse investering in tijd en geld gevraagd werd.

Op twintig juni hebben de leden van het BLMC Supply Chain Optimization Team tijdens het congres ‘succesvol supply chain management implementeren’ dat Hogeschool Windesheim en BLMC samen hadden georganiseerd, workshops verzorgd. Het congres werd gemiddeld beoordeeld met een acht. Yes.

Een belangrijke techniek binnen supply chain management is sales & operations planning. Hoe aangenaam verrast was ik dan ook toen ik in gesprek raakte met Bram Desmet, een autoriteit op het gebied van S&OP. Binnen een jaar hebben we samen Solventure NL uit de grond gestampt.

En mijn nieuwe baan bevalt me uitstekend. Ik heb me het afgelopen half jaar het schompes gewerkt maar het heeft me meer energie opgeleverd dan gekost. Natuurlijk ben ik moe maar dat is vooral lichamelijk en niet geestelijk van aard.

Mensen die mij wat beter kennen, weten dat ik een enigszins filosofische inslag heb. Eerlijk gezegd ben ik er van overtuigd dat ik de flow zelf heb gecreëerd. Energie volgt het denken. De titel van deze blog is eigenlijk niet juist. De titel moet zijn ‘het was me het positief half jaartje wel’. Dankbaar en tevreden ga ik op vakantie.

Iedereen bedankt voor de samenwerking, een goede vakantie toegewenst en medio augustus starten we de communicatie weer op.

Michel van Buren