Joost Donkers van FrieslandCampina won op 20 juni de titel Supply Chain Professional 2018. Gefeliciteerd! Het goede verhaal van de winnaar gaf de doorslag, aldus de jury: ‘Joost Donkers opereert in een dynamische business, heeft overzicht, kan structuur in veranderingsprocessen brengen en daar enthousiast over vertellen. Hij is een uitstekend boegbeeld van dit vakgebied.’

Eindgebruiker centraal

Joost Donkers streefde daarmee zijn sterke medekandidaten Mark van Abeelen (Ricoh) en Hans Omvlee (Bunge Loders Croklaan) voorbij. Bij alles wat hij doet, stelt Donkers de eindgebruiker centraal: ‘Mijn grootste angst is een baby die ziek wordt door onze babyvoeding. Een baby moet blind kunnen vertrouwen op de kwaliteit van ons product. Ik spreek al mijn mensen direct, persoonlijk aan op hun verantwoordelijkheid op dit gebied’, aldus de operations & supply chain director van de Business Group Ingredients bij FrieslandCampina.

Veranderingen grote invloed op supply chain

De kandidaten werden uitgenodigd om hun visie op een aantal actuele zaken te delen. Het gedrag van klanten verandert en dat vergt vaak snelle aanpassingen, vertelt Mark van Abeel en van Ricoh. Reden voor deze fabrikant van kantoormachines om andere activiteiten te ontplooien en daar de supply chain op aan te passen.

Hams Omvlee van Bunge Loders Croklaan heeft veel te maken met nieuwe handelsbarrières. Vanwege nieuwe importheffingen zal de handelsfirma sojabonen voor China niet meer vanuit de VS betrekken, maar vanuit Zuid-Amerika. Dat heeft een enorme impact op de supply chain. Ook duurzaamheid is een belangrijke issue, waarvoor het bedrijf diep de supply chain induikt.

Visie

Ook bij FrieslandCampina staat duurzaamheid hoog op de agenda. Joost Donkers sluit af met een vergezicht van zijn ideale keten: ‘Mijn droom is een dairy park in de Flevopolder, waar we een hele keten bij elkaar kunnen brengen. Een veehouderij met daarnaast een fabriek die direct kaas maakt van de melk en een fabriek die een restproduct als wei verwerkt. Het zou mooi zijn als ook toeleveranciers van bijvoorbeeld verpakkingen op dat park een plek zouden krijgen. Met zo’n park zouden we onze prestaties enorm kunnen verbeteren en onze footprint fors reduceren.’

Lees hier het hele verslag met de visie van de finalisten.

Lees hier meer over de selectieprocedure van de Supply Chain Professional van het jaar.