Martijn Lofvers is uitgever en hoofdredacteur van Supply Chain Magazine, het leidende vakblad in Nederland op het gebied van Supply Chain Management. Volgens hem is momenteel een ware stoelendans van supply chain directeuren aan de gang. Voor volgend jaar voorspelt Lofvers een doorbraak van supply chain apps in navolging van het succesvolle Uber. “Sommige intermediairs zullen daardoor overbodig worden.”

Welke trend uit 2014 is volgens u bepalend voor het vakgebied?
“Supply chain management wordt bij bedrijven steeds meer als een strategische bezigheid gezien, niet alleen om kosten te besparen maar ook om nieuwe, vaak internationale markten beter te bedienen. Op dit moment echter moeten veel bedrijven vanwege de snel veranderende markt grote wijzigingen in hun organisatie doorvoeren. Dit betekent dat ook de rol van de zittende supply chain directeuren vaak moet veranderen. Niet alle supply chain directeuren zijn in staat om daarin mee te gaan. Het gevolg is dat op dit moment een ware stoelendans van supply chain directeuren plaatsvindt.”

Wat was uw persoonlijke hoogte- en/of dieptepunt in 2014?
“Mijn persoonlijke hoogtepunt waren de zeer enthousiaste reacties op mijn presentaties over bedrijfs- en supply chain strategie en de noodzakelijke communicatie hierover in een mindmap. Deze presentatie sloeg behalve als opening op de Nederlands Inkoopdag in Nieuwegein ook zeer goed aan in Parijs, Frankfurt en Istanbul. Inmiddels geef ik ook betaalde workshops aan supply chain professionals bij twee Amerikaanse multinationals en ben ik uitgenodigd om gastcolleges te geven aan universiteiten in Hamburg en Istanbul.”
“Het dieptepunt is wat mij betreft de juridisering van de business. Bedrijven stappen steeds sneller naar de rechter om hun gelijk te krijgen. Zelf heb ik meegemaakt dat een softwareleverancier dreigde met juridische stappen omdat deze het niet eens was met onze analyses. En de vaste cartoonist van Supply Chain Magazine heeft dit jaar een rechtszaak verloren omdat een cartoon van hem over een advocaat (in een Limburgs dagblad) verkeerd geïnterpreteerd zou kunnen worden. Hierdoor komt de vrijheid van meningsuiting echt in gedrang.”

Wat zijn uw verwachtingen voor 2015?
“De doorbraak van apps in de supply chain. De app Uber om een taxi te bestellen zal echt voet aan de grond krijgen en zich vervolgens vertalen in varianten voor de supply chain. Nestlé heeft naar aanleiding van een idee voor procesverbetering van één van de 36.000 supply chain medewerkers een app gerealiseerd onder de naam My Order. Hiermee kan iedereen, zowel intern als extern, de status van orders volgen. Internet maakt het delen en verbinden van informatie mogelijk, en dat zal tot nog veel meer zakelijke online applicaties leiden. Intermediairs die geen transparantie leveren zullen daardoor overbodig worden.”