Prof. Dr. Rob Blomme is aangetrokken als trainer van de BLMC Interim Community (BIC). Blomme heeft jarenlang ervaring als interim manager en is hoogleraar Organization Behavior verbonden aan Business Universiteit Nyenrode en hoogleraar Management & Organisatie aan de Open Universiteit. Michel van Buren van BLMC is blij met Blomme. “Hij gelooft daadwerkelijk in interim management als tool om organisaties te verbeteren en te veranderen. Net als wij.” In zijn eerste training voor BIC doceerde Blomme over probleemanalyse.

Blomme gaat de interim managers van BLMC dit jaar zes avonden voorzien van een compleet trainingsprogramma. Het eerste onderwerp, de probleemanalyse, is in zijn visie cruciaal voor een succesvol interim management traject. De meeste managers benaderen een probleem vanuit slechts één invalshoek en gaan te snel over tot actie. Het resultaat is dat het probleem misschien is opgelost, maar dat elders in de organisatie weer een nieuw probleem ontstaat.

Niet in adviesmodus schieten
Wat managers vergeten, is de exacte oorzaak van het probleem te onderzoeken. Die oorzaak heeft vaak meerdere aspecten, waardoor Blomme spreekt over ‘wicked problems’. “Hij heeft ons laten zien hoe we problemen vanuit meerdere invalshoeken dienen te analyseren. Hij maakt daarbij gebruik van inzichten uit de organisatiekunde, psychologie, sociologie en zelfs biologie. Een holistische aanpak”, stelt Michel van Buren, directeur van BLMC.

De BIC-leden waren onder de indruk van de visie van Blomme. “Hij heeft hen laten zien wat een professionele basishouding van een interim professional is. Dat betekent niet te snel in de adviesmodus schieten, maar de tijd nemen voor praten, vragenstellen en nadenken. Hij waarschuwt dan ook dat verbeteren en veranderen tijd en geld kost. Het eerste halfjaar levert een verbetertraject niets op, het rendement komt later.”

Twee kanten van het vak
Blomme neemt de trainingen op het gebied van interim management voor zijn rekening. Daarnaast worden alle BIC-leden ook getraind in supply chain management. “Net als Blomme geloven wij dat er twee kanten aan het vak van interim manager zitten: de vakinhoudelijke kant en een mensgerichte kant. De opzet van de BIC-avonden sluit daarop aan.”

Business Universiteit Nyenrode is met andere wetenschappers als Jaap Schaveling en Leo Witvliet wereldwijd één van de weinige universiteiten die onderzoek doet naar interim management. Blomme is behalve hoogleraar Organization Behavior en Management & Organisatie, ook Head of Faculty op Business Universiteit Nyenrode. “Blomme heeft een duidelijke visie op het vak en steekt die niet onder stoelen of banken. Dat heeft hij eerder laten zien tijdens de finale van de Interim Challenge, waarvan hij juryvoorzitter is, maar ook tijdens de eerste BIC-bijeenkomst.”