Mijn jaar van focus en vernieuwing

Ja, ik heb even gehyperventileerd in maart, toen de telefoon twee weken lang akelig stil bleef. Inmiddels is het weer knetterdruk en ik ben trots op de enorme ontwikkeling die BLMC dit jaar heeft gemaakt. We hebben meer focus en blijven vernieuwen. De transformatie is ook persoonlijk: minder directeur, meer de leider van een ecosysteem.

Here we go again?

Toen Nederland op 16 maart op slot ging, moest ik even naar adem happen. Daar gaan we weer, dacht ik, met 2008 nog levendig in het geheugen. Ik ben een vechter, een doener, en terwijl de telefoon stil bleef, werkte ik aan een noodplan. Kosten snijden, thuiswerkfaciliteiten opzetten, we waren voorbereid. Gelukkig heb ik het grootste deel van dat noodplan niet hoeven gebruiken. De coronacrisis heeft wel een aantal zaken versneld.

Afscheid van recruitment en van Solventure

We voelden het al aan, maar wilden het nog niet uitspreken. De recruitmentmarkt raakte verzadigd, het product werd een commodity en ik ben niet van de commodity’s. Bij BLMC houden we van de complexiteit van de inhoud en willen we waarde toevoegen. In de recruitmentmarkt was dat nauwelijks nog mogelijk. Samen met onze directeur Recruitment, Paul Busé, had ik er goede gesprekken over en we waren het eens: recruitment paste niet meer bij BLMC. Paul, die als recruiter uitstekend werk heeft gedaan, vertrok in juni en BLMC ging nog meer focussen op interim-management en consultancy. Daarnaast stopte ik met Solventure, implementatiepartner van Arkieva S&OP-software. Mijn doel was om Solventure in Nederland op de kaart te zetten en dat is gelukt. Ik wilde mij weer voor honderd procent concentreren op BLMC. Nou is focus op zich niet heilig, het geeft vooral de ruimte om te vernieuwen en de versterken.

Community

Dit was goed zichtbaar in de BLMC Interim Community (BIC) die dit jaar grote stappen maakte. Het begon ooit als een clubje van vijf hele goede interim-managers en is uitgegroeid tot een solide netwerk van zo’n veertig uitstekende professionals. Zij volgen het hele jaar een intensief programma met trainingen en intervisie, sparren met elkaar over vraagstukken en krijgen wekelijkse coaching tijdens opdrachten. Dat werpt zijn vruchten af. Toen we dit uitgebreide programma begin 2020 lanceerden, nog voor de coronaperikelen, dienden tientallen professionals zich aan, waarvan de meeste door de selectie kwamen en onderdeel werden van de community. Ruim 60% van de BIC heeft ook al opdrachten via BLMC uitgevoerd, een behoorlijke  bezettingsgraad. Het mes snijdt aan twee kanten: de professionals krijgen de kans zich te ontwikkelen, de klanten krijgen een nog betere kwaliteit.

Ecosysteem

Ook onze consultancytak kijkt dankbaar terug op 2020. De markt blijkt de combinatie van advies door onze consultants en de uitvoering door de interim-managers te waarderen. We kregen verschillende aanvragen en een paar substantiële opdrachten waar we op dit moment met veel plezier aan werken.

In al deze activiteiten voel ik mij gesteund en gesterkt door het team om mij heen. Niet zozeer als directeur, maar als de leider van een ecosysteem met veel specialisten die allemaal ergens heel goed in zijn. Of het nu gaat om mijn naaste collega Sjaak Lekkerkerker, managementassistent Marlon, marketingmanager Jelle, SCELP community manager Felice of de BIC-leden die ons visitekaartje zijn in de markt. Het geeft heel veel voldoening om mensen bij elkaar te brengen, om synergie te zien ontstaan, wat weer bijdraagt aan het succes van BLMC en, nog belangrijker, aan het succes van onze klanten.

Vooruitblik

Ook in 2020 heb ik veel meegemaakt en geleerd, en ik zie hoe ons vakgebied zich ontwikkelt. Hoe steeds meer mensen zich realiseren dat de supply chain niet zozeer gaat om het efficiënter maken van processen, maar dat het een fundamentele filosofie is die samenwerking centraal stelt en erop gericht is om waarde toe te voegen, voor de klant, voor de keten én voor de maatschappij. Steeds meer CEO’s zien dat het anders kan en willen het anders doen. In 2021 help ik hen daar wederom graag bij. Niet alleen zet ik met BLMC de consultancy en interim-managementactiviteiten voort, ook publiceer ik samen met Jack van der Veen een boek met onze inzichten van de afgelopen twintig jaar. Ik zie het jaar met veel vertrouwen tegemoet. Dat er nu een coronavaccin is, betekent niet dat ik lekker achterover ga leunen, omdat alles weer ‘normaal’ is. Zakendoen betekent altijd alert zijn en superflexibel blijven. Het advies dat wij onze klanten geven, is ook op ons van toepassing.