5 kritische vragen voordat u een interim manager zoekt

Er loopt iets niet lekker in uw supply chain of u wilt een belangrijke verandering doorvoeren. U twijfelt of dat binnen uw huidige organisatie met de huidige bezetting wel lukt. Zou een interim manager de oplossing zijn? En wat voor een dan?

Wanneer iemand mij belt met de vraag of ik een interim manager kan leveren die verstand heeft van supply chain management, is mijn antwoord altijd ja. Mijn volgende vraag aan de klant is echter: is een interim manager voor u de beste keuze? En zo ja, wat voor een dan? Daarvoor moeten we wat dieper graven. Als we weten wat de bron van de situatie is, kunt u de beste aanpak kiezen.

1. Wanneer is de situatie ontstaan?

Een situatie is nooit van de ene op de andere dag een feit. Het is ook zelden te wijten aan één persoon. Meestal is het niet gemakkelijk om aan te wijzen waar de crux van het probleem zit, vaak is het geleidelijk gegroeid. Een vraag die u goed op weg kan helpen is: op welk moment startten de problemen? Wat is er in die tijd gebeurd in of rond de afdeling? Kan dat een van de oorzaken zijn?

2. Wat gebeurt er buiten de afdeling?

Als er problemen zijn in de supply chain, is het logisch te denken dat de oorzaak hiervan ook op de afdeling ligt. Dat hoeft niet zo te zijn. Als ik bij klanten op bezoek ga, vraag ik graag ook naar de situatie bij sales, marketing, inkoop en productie. Maar ook bij toeleveranciers en klanten. Wat is daar veranderd en speelt dat een rol? Dit is vaak een eye-opener en een aanwijzing voor de oplossing.

3. Heeft u genoeg mensen gesproken?

Uw eigen perspectief, zelfs het perspectief van het hele management team, is vaak toch beperkt. Heeft u voldoende gesproken met mensen ‘op de vloer’? Zij zitten het dichtst op de praktijk en zien vaak prima waar het hapert. Je hoeft geen undercover boss te worden (al zou dat heel veel informatie geven), ga gewoon eens praten en gebruik die input.

4. Wat heeft u al gedaan en waarom lukte dat niet?

Waarschijnlijk heeft u al initiatieven genomen om de situatie te verbeteren. Waarom waren deze niet succesvol? Ook het antwoord op deze vraag geeft waardevolle informatie. En misschien zijn er nog alternatieven die u niet heeft uitgeprobeerd of overwogen?

5. Wilt u wel een interim manager?

Een interim manager heeft een flinke impact op uw organisatie. Het kan onrust geven en het is een tijdelijke kostenpost, dus het is belangrijk om goed te overwegen of dit de juiste oplossing voor u is. Een interim manager is vooral effectief als een of meer van deze zaken van toepassing zijn:

  • Er zijn snel maatregelen nodig en er is geen tijd om rustig op zoek te gaan naar een andere invulling van de functie.
  • U heeft de benodigde competenties niet in huis om intern de situatie op te lossen.
  • Er is sprake van een verander- of verbetervraag waarbij u een persoonlijkheid nodig heeft die dit kan realiseren.
  • Er moet iets nieuws worden geïmplementeerd en u heeft de kennis of capaciteit niet in huis om dat te doen.

Als dat het geval is, is een interim manager een logische keuze. Deze kan de huidige bezetting versterken of de zittende manager aanvullen en coachen. Door uzelf de juiste vragen te stellen, weet u bovendien zeker dat u een interim manager selecteert die geschikt is om de problemen of uitdagingen in uw bedrijf het beste aan te pakken.