Webinarreeks Groeien zonder groeipijn

Thema

Wanneer je bedrijf groeit, brengt dat ook nieuwe uitdagingen met zich mee. In Groeien zonder groeipijn laten we zien hoe supply chain management helpt de groei in goede banen te leiden en verder aan te jagen. Waarbij verkoop en operations als een geoliede machine samenwerken om te zorgen dat kwaliteit, leverbetrouwbaarheid en flexibiliteit op peil blijven en zelfs verbeteren. In zes verschillende webinar gaan we in op de belangrijkste succesfactoren: differentiatie, processen, planning, IT en organisatie. Met als doel: een organisatie die kwalitatief en kwantitatief groeit, tevreden klanten heeft, concurrentievoorsprong behaalt en betere financiële resultaten boekt.

Groeien zonder groeipijn – introductie

  • Expert: Theo Wienholts, business partner BLMC

Het eerste webinar uit de reeks laat zien hoe onmisbaar supply chain management is om vorm te geven aan groei. Met name de clash tussen verkoop en operations komt aan bod. Want groei is verleidelijk: voor je het weet heeft sales een mooie deal gesloten, maar ‘hoe gaan we dat waarmaken?’ Dat kan zelfs leiden tot issues met levertijden of kwaliteit – wat het succes behoorlijk kan temperen. Het ligt niet aan de inzet, want iedereen wil dolgraag vooruit. De oplossing: een heldere afstemming tussen commercie en operations over alle processen heen. Dat is de crux van supply chain management. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is de differentiatie naar klantgroepen; niet alleen in verkoop, juist ook in de supply chain. Met praktische praktijkvoorbeelden laten we zien hoeveel dat kan opleveren.

Terugkijken webinar

Klantspecifieke oplossingen: zo lukt het wél

  • Expert: Edwin Steenbrink, business partner BLMC

Groei gaat vaak gepaard met een wildgroei aan klantspecifieke oplossingen, die maken dat processen vastlopen. Het gevolg: gebrek aan overzicht, te hoge kosten en ontevreden klanten, want op een gegeven moment lukt het niet meer om alle uitzonderingen na te komen. Hoe zorg je voor de nodige flexibiliteit die je wél waar kunt maken? Door klantgroepen te beoordelen op winstgevendheid en strategisch belang en daar prioriteiten aan toe te kennen. We laten zien hoe je die beoordeling doet en hoe je de prioriteiten vertaalt naar slim gedifferentieerde operationele processen. Het resultaat: je bespaart kosten waar het kan, en voegt waarde toe waar dat het meeste oplevert. Bovendien weet iedereen waar ‘ie aan toe is en houd je klanten optimaal tevreden.

Terugkijken webinar

Zo houden je processen de groei bij

  • Expert: Maarten Stam, Lid BLMC Supply Chain Transformation Team

Of je bedrijf nu snel groeit, of gestaag, de processen groeien meestal niet evenredig mee. Het gevolg: workarounds, overuren, briefjes, excellijstjes en af en toe een boze klant aan de telefoon. Juist bij succesvolle, hardgroeiende bedrijven komen we dit vaak tegen. Zowel de fysieke operationele processen als de IT moeten na verloop van tijd grondig herzien worden om de grotere volumes, uitdijend assortiment of nieuwe dienstverlening bij te houden. Maar daar is geen tijd voor, want het gaat hard, en elke dag moeten orders de deur uit. Moet je dan alles stilleggen voor een grondige make-over? Gelukkig niet! In dit webinar laten we zien hoe je processen kunt optimaliseren terwijl de operatie gewoon doordraait. Daardoor krijgt de groei weer alle ruimte.

Terugkijken webinar

IT: van zorgenkindje naar succesfactor

  • Expert: Hans Bolt, business partner BLMC

IT is vaak onderbelicht bij snelgroeiende bedrijven. Wat we soms zien, is dat ‘oude’ processen in een nieuw systeem worden gestopt, waardoor de waarde van een nieuw systeem beperkt blijft. In andere gevallen is het goede systeem gekozen, maar duurt de implementatie te lang of zijn medewerkers te weinig betrokken en wordt het systeem niet goed gebruikt. Terwijl goede, gerichte IT-systemen je resultaten vleugels kunnen geven. Hoe pak je dat aan? Daarvoor wil je in ieder geval onderscheid maken tussen de keuze van het systeem en de implementatie ervan. Bovendien moet de IT altijd dienend zijn aan de processen en niet andersom. Hans Bolt laat zien hoe je een IT-systeem kiest dat jouw doelstellingen optimaal ondersteunt en hoe je er bij de implementatie voor zorgt dat iedereen betrokken en gemotiveerd is om het systeem te gebruiken.

Terugkijken webinar

Aanpak voor de optimale supply chain planning

  • Expert: Caroline Vroegop, Lid BLMC Supply Chain Transformation Team

Wanneer een organisatie groeit, wordt de planning steeds complexer. Bovendien worden er vaak op verschillende afdelingen individuele planningen gemaakt die niet op elkaar aansluiten. Dat leidt tot overschotten, tekorten, voorraadproblemen en gemiste leverbeloften. Een goed planningproces is afdelingsoverschrijdend en maakt gebruikt van centraal beschikbare informatie. Tegelijkertijd is het pragmatisch, eenvoudig en flexibel. In dit webinar laten we zien hoe je zo’n planning ontwikkelt en onderhoudt. Zo kom je tot een oplossing waarmee mensen binnen de organisatie (en soms ook met ketenpartners) samenwerken aan een planning die tot een optimale uitvoering leidt.

Terugkijken webinar

De ideale supply chain organisatie

  • Expert: Michel van Buren, directeur BLMC

Zoals uit de eerdere webinars bleek, is voor succes en groei altijd afdelingsoverschrijdende samenwerking nodig. Of het nu gaat om commerciële prioriteiten, operationele processen, planning of IT, verschillende personen en afdelingen zullen steeds met elkaar in gesprek moeten blijven om samen tot optimale oplossingen te komen. Tegelijkertijd is er regie nodig, want dit gaat niet vanzelf. Hoe richt je een organisatie in die effectief samenwerkt? We besteden zowel aandacht aan de organisatorische kanten als aan factoren zoals leiderschap en cultuur. De inzet: een organisatie die volop ruimte, competenties en energie geeft voor verdere ontwikkeling, winstgroei en een ruime concurrentievoorsprong.

Terugkijken webinar